Costurile de finanţare ale Spaniei au ajuns la minime record

4 Aprilie 2014

Randamentul de referinţă al obligaţiunilor de stat spaniole cu maturitatea la 5 ani a coborât vineri sub costul titlurilor echivalente emise de SUA, după ce Spania a atras joi din pieţe 5,6 miliarde euro la cele mai reduse costuri înregistrate vreodată, depăşind suma vizată iniţial.

Randamentul titlurilor spaniole la 5 ani a coborât vineri dimineaţă la 1,78%, plasându-se pentru prima dată în ultimii 7 ani sub costul obligaţiunilor guvernamnetale americane cu maturitate similară, potrivit The Guardian.

Spania a atras joi din pieţe finanţare de 5,6 miliarde euro prin plasamente de obligaţiuni cu maturitatea la 5, 10 şi 15 ani, depăşind suma vizată iniţial, de 4,5-5,5 miliarde euro, trasnmite Reuters. Emisiunile pe 5 şi 15 ani au fost efectuate la cele mai reduse costuri înregistrate vreodată, de 1,87%, respectiv 3,55%, în timp ce randamentul titlurilor pe 10 ani vândute joi de Trezoreria spaniolă reprezintă cel mai redus nivel din ultimii 9 ani, de 3,3%.
Cele trei operaţiuni au fost suprasubscrise de 1,7-2,2 ori.
Guvernul spaniol a anunţat că vrea să profite de costurile de finanţare scăzute pentru a devansa planurile de finanţare şi a prelungi maturitatea medie a datoriei de stat prin noi emisiuni de titluri pe termen lung.
Preţurile de consum din a patra mare economie a zonei euro au scăzut în luna martie cu 0,2%, înregistrând primul declin din ultimii patru ani şi jumătate, după o creştere modestă de 0,1% în februarie, alimentând temerile privind dezvoltarea unei spirale deflaţioniste în zona euro.

Inflaţia din zona euro a încetinit în luna martie la 0,5%, minimul ultimilor patru ani, cu mult sub ţinta pe termen mediu de 2% asumată de Banca Centrală Europeană (BCE).

BCE a menţinut joi dobânda de politică monetară la 0,25%, nivel minim istoric, în pofida evoluţiei inflaţiei cu mult sub ţinta de stabilitate a băncii. Instituţia a avertizat asupra riscului de deflaţie şi a indicat că este pregătită să acţioneze printr-o nouă reducere a dobânzii cheie.

Totodată, BCE a sugerat că ia în calcul instituirea unei rate negative la depozite, pentru a încuraja băncile să crediteze, şi că este dispusă să înceapă un program de relaxare cantitativă - creşterea lichidităţii prin achiziţii de obligaţiuni din piaţă, măsură care aminteşte de strategia Rezervei Federale a SUA în anii de criză.

Subiecte pe aceeași temăSursă: Mediafax

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?