Consiliul Europei: Deficitul bugetar al României va creşte la 5,6% din PIB în 2010, de la 5,1% din PIB în 2009

4 Mai 2009
Foto: ro.clearharmony.net
Foto: ro.clearharmony.net
Deficitul bugetar ar României va creşte până la aproximativ 5,6% din PIB în 2010, în condiţiile în care în 2009 este estimat să se plaseze la 5,1% din PIB după standarde de contabilitate europene, arată prognoza de primăvară a Comisiei Europene.

"Deficitul bugetar este estimat să scadă la 5,1% din PIB în 2009. Bugetul adoptat în februarie conţine o serie de măsuri pentru corectarea deficitului, printre care îngheţarea recrutărilor şi reducerea unori sporuri în sectorul public, tăierea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, limitarea majorărilor de pensii la rata inflaţiei, o creştere cu 3 puncte procentuale a contribuţiilor pentru pensii şi grăbirea unor creşteri de accize", arată prognoza publicată luni de Comisie.

În 2008, deficitul bugetar s-a plasat, după standarde ESA 95, la 5,4% din PIB. 

Prognoza CE este în linie cu ţinta de deficit stabilită de Guvern pentru acest an, de 4,6% din PIB după standarde româneşti de contabilitate.

"Programul economic asumat de autorităţile române presupune presupune noi măsuri de ajustare fiscală pe partea de cheltuieli publice, noi reduceri ale fondului de salarii în sectorul bugetar, precum şi ale cheltuielilor cu bunurile şi serviciile şi de capital, precum şi tăierea unor subvenţii", se mai arată în prognoză.Măsurile sunt reflectate în rectificarea bugetară aprobată de guvern din aprilie 2009. 

"Dacă presupunem că politicile fiscale nu se vor schimba, deficitul bugetar ar trebui să crească la aproximativ 5,5% din PIB în 2010. Cu toate acestea, în programul de asistenţă financiară încheiat de România, autorităţile s-au angajat să continue ajustarea fiscală şi în 2010, ţintind un deficit sub 3% din PIB în 2011", se mai arată în raportul CE.

Executivul european prognozează o comprimare a economiei României cu 4% în 2009 şi o stagnare în 2010.

Subiecte pe aceeași temăSursă: NewsIn

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?