Comisia de la Veneţia, călcată în picioare de Toader. Azi e chemat la raport la Strasbourg

11 Octombrie 2018
Tudorel Toader
Tudorel Toader
Tudorel Toader Comisia de la Venetia

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a ignorat cu desăvârşire recomandările extrem de clare ale Comisiei de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei şi a aprobat prin OUG noua secţie de investigare a magistraţilor.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că se va întâlni joi, de la ora 15.00, la Strasbourg, din nou cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia.

Cu o zi mai devreme, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă pentru secţia specială de anchetare a magistraţilor, prevăzută în modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

Comisia de la Veneția a cerut Guvernului de la Bucureşti reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților. Această secţie ar putea afecta independența procurorilor și judecătorilor români, se spunea în opinia Comisiei de la Veneţia.

"Înființarea noii structuri a ridicat probleme și preocupări puternice, în special în ceea ce privește motivele existenței sale şi a impactului acesteia asupra independenței judecătorilor și procurorilor și asupra încrederii publicului în sistemul justiției penale și sistemul judiciar român", au scris experţii Comisiei de la Veneţia.

Comisia de Veneţia exprimă temerea că "noua structură ar servi ca un instrument (suplimentar) pentru a intimida și a exercita presiuni asupra judecătorilor și procurorilor".

Recursul la procurori specializați, combinat cu măsuri eficiente de prevenție, este alternativa de dorit, arătau experţii Comisiei de la Veneţia.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri, întrebat de ce nu a luat în considerare opinia Comisiei de la Veneţia în adoptarea OUG pentru operaţionalizarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, că orice lege poate fi modificată.

„Mâine (joi- n.r.), la orele 15.00, voi fi la sediul Comisiei de la Veneţia, care este la Strasbourg. Normele constituţionale, validarea de către instanţa constituţională, certifică să spunem conformitatea soluţiei legislative cu exigenţele constituţionale. Mai departe, legea, ca orice lege, este perfectibilă şi poate fi modificată pe parcurs, cum şi legea 304, de 14 ani, din 2004 de când este în vigoare, a tot fost modificată şi de multe ori a fost declarată neconstituţională", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Guvern, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Jan
12 Oct 10:46
Cind ai norocul sa fii prost, (ca nenea de la 11 Oct 12:24), poti da orice explicatie, poti face oricite comisii ca sa iti sustii interesele personale. Experienta arata ca, comisiile din romania se plafoneaza dupa ce devin controlate de pulitic si, dupa scurt timp, inceteaza sa mai produca efecte benefice societatii si vor apara interesele unor grupuri de indivizi. Comisii dupa comisii este metoda de a demola realitatea in interesul celor care au interesul de a o demola.
Răspunde
0 0
Dan T
11 Oct 15:59
Totala nerusinare - T. Toader nu vrea sa fie dat afara de Dragnea, executa porcariile impuse si apoi se justica argumentand ca orice lege e perfectibila !
Are impresia ca vorbeste doar cu semianalfabetii din PSD-ALDE si sustinatorii lor: OUG isi face efectul imediat, ce sa mai perfectezi dupa ce a infiintat Comisia contestata !?
Răspunde
0 0
Jan
11 Oct 11:47
Domnule, niste nenea au furat statul, adica si retardati ca dumneata, de zeci, sute de milioane si miliarde. Nici unul nu a primit 25 de ani de parnaie !!! Mai mult, au televiziuni, ziare si consultanti de imagine, iti dau lectii cum sa maninci caviar, ce masini, avioane sau amante sint mai bune, ce tratamente si medicamente exista daca ar fi bolnavi, citi oameni ar fi gata sa omoare alti oameni pentru ei, cum ... intre timp, viata dumitale se duce ... intr-o pirnaie pe care ti-o asumi prosteste !
Răspunde
0 0
Hai,noroc !
11 Oct 12:24
3 N-o să-mi prind mintea cu dv ,domnul de două ori Jan sunteti dintre aceea cu care nu poti discuta serios,adica hashtag.Era vorba de cum e mai bine pentru judectorii cinstiti si procurori imperbi,sa fie cercetati de DNA sau de o sectie specială.Ăia de la Comisie spun ca era mai bine pe vremea lui Stalin .Atat.Cu injuraturile nu stau bine si nici cu procentele de inteligentă si nici cu cele obtinute in alegeri ,de cei care vor sa aleaga .
0 0
Oameni ai legii,rămâneți la DNA,ca inspectia judiciara e cu voi !
11 Oct 10:34
Ei domnule Jan,dacă ciuma rosie ar face ce vrea,ar introduce in codul penal infractiunea de huligalism politic,să faca 25 de ani de pârnaie,oameii fără argumente,care stiu să înjure si sa ameninte.Eu nu stiu cine are dreptatea,Comisia asta de la Veneția ,care lucrează la Strasbourg ,crede ca ar duce-o mai bine judecătorii și procurorii dacă ar fi cercetați de DNA,ca de o sectie specială s-ar speria oamenii legii,corecti cu siieși și cu legea.Ar trebui sa li se spună ăstora din comisie pe turceste „Sictir ”
Răspunde
0 0
Jan
11 Oct 11:28
5 Aveti dreptate domnule ciumat, numai asa s-ar instala democratia si civilizatia si ai incepe, din nou, sa apreciezi sapunul lux si tigarile kent. Eu as plusa, ar mai trebui ca cei care fura peste un milionel sa fie promovati direct in structurile de stat, milionul sa devina o minima limita pentru a accede in categoria ''alesilor'', sa poata sa isi transfere avutia unde vor ei, sa se judece singuri (eventual intre prieteni), cine glumeste sau gindeste in loc sa munceasca din greu sa fie arestat si condamnat la 50 de ani de galera, nu inainte de a fi batuti de un grup de oameni indignati cum esti dumneata.
Nenica draga, pregateste de ce e mai rau. Au trecut 30 de ani, nu mai gasesti nimic in jurul tau, populatia manipulata, inraita, dezbinata, imbatrinita, puturosita, diluata, economia devalizata, paminturile instrainate, imprumuturi peste imprumuturi, . Citi copii si nepoti ai ca sa refaca dezastrul actual ? Nu ar fi rau sa inveti si vreo limba straina, din orientul mijlociu sau asia, ca s-ar putea sa apuci vremurile cind o sa trebuiasca ...
0 0
Traian
11 Oct 08:51
Tudorel va f-te cu legea pe sula. Iohanis semneaza ca primarul cand vine ceva de la Toader ca stie ca e beton.
Răspunde
0 0
Jan
11 Oct 08:42
Care e problema ? Totul e democratic, pe baza celor 17-20% din populatia care a votat ciuma la ultimele alegeri ! Acum ciuma vrea poate face ce vrea ... absolut ce vrea ... doar imaginatia ii limiteaza ... restul de idioti care nu au votat nu au decit sa ia o mare moooooooo.e !
Răspunde
0 0
Luptăm pentru DNA,luptăm !
11 Oct 10:36
2 Ei domnule Jan,dacă ciuma rosie ar face ce vrea,ar introduce in codul penal infractiunea de huligalism politic,să faca 25 de ani de pârnaie,oameii fără argumente,care stiu să înjure si sa ameninte.Eu nu stiu cine are dreptatea,Comisia asta de la Veneția ,care lucrează la Strasbourg ,crede ca ar duce-o mai bine judecătorii și procurorii dacă ar fi cercetați de DNA,ca de o sectie specială s-ar speria oamenii legii,corecti cu siieși și cu legea.Ar trebui sa li se spună ăstora din comisie pe turceste „Sictir ”
0 0
Dan T
11 Oct 16:05
6 Exista Inspectia Judiciara cu o conducerea pro-coalitia hotilor, deja cu mandatul expirat dar cu o componenta care isi respecta statutul de magistrati. Asta e durerea celor ce fug de condamnari ca Dragnea-Tariceanu si gastile lor.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?