CIA cere scuze Senatului american pentru că i-a spionat computerele

1 August 2014

Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), John Brennan, a cerut scuze responsabililor Senatului american pentru investigațiile agenților săi în ordinatoarele anchetatorilor parlamentari, a anunțat joi un purtător de cuvânt al agenției de informații, citat de AFP, potrivit AGERPRES.

Un scandal imens a izbucnit în martie când președinta Comisiei de informații a Senatului, Dianne Feinsteun, a acuzat public CIA că a scotocit fără să aibă dreptul ordinatoarele utilizate de anchetatori ai comisiei sale pentru un raport asupra utilizării torturii între 2002 și 2006.

Comisia obținuse acces la milioane de documente confidențiale, pe care anchetatorii le stocau și le exploatau în computerele unei rețele informatice create în acest scop de CIA, 'RDInet', într-o clădire securizată din statul Virginia, și la care — teoretic — CIA nu trebuia să aibă acces. Dar, potrivit Diannei Feinstein, CIA a încălcat această regulă pentru a suprima direct documente pe care le considera compromițătoare.

Directorul CIA negase la vremea respectivă că Agenția 'spiona' comisia, dar a cerut inspectorului general al agenției să facă o anchetă internă.'Directorul Brennan a fost informat despre rezultatele anchetei biroului inspectorului general, care include un aviz potrivit căruia câțiva angajați ai CIA nu au respectat acordul încheiat între comisie și CIA în 2009', a declarat Dean Boyd, purtător de cuvânt al CIA, într-un comunicat.

'Directorul i-a informat pe președinta și pe vicepreședintele comisiei despre concluzii și și-a cerut scuze acestora pentru acțiunile agenților CIA descrise astfel în raport', a mai scris purtătorul de cuvânt.

Dean Boyd adaugă că John Brennan a inițiat o anchetă în cadrul CIA, care va fi condusă de fostul senator Evan Bayh, ex-președinte al comisiei de informații.

Această anchetă ar putea duce la sancțiuni disciplinare, precizează purtătorul de cuvânt.

După trei ani de muncă între 2009 și 2012, anchetatorii comisiei de informații au întocmit un raport — considerat tulburător de Dianne Feinstein — despre tehnicile de interogare în forță utilizate de CIA între anii 2002-2006, sub mandatul lui George W. Bush, una dintre ele fiind simularea înecului.

Comisia l-a aprobat în urma unei dezbateri cu ușile închise în decembrie 2012. Lung de 6.300 de pagini, el urmează să fie declasificat, dar procedura, controlată de executiv, nu a fost încă finalizată.

Subiecte pe aceeași temăSursă: AGERPRES

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

6 0
No Such Agency
01 Aug 16:08
Scuze? asta ar trebui sa se lase cu pedepse penale, adica puscarie!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?