China susţine că a devansat SUA şi este NUMBER ONE în economia mondială

10 Ianuarie 2014
Un anunţ "made in China"
Un anunţ "made in China"

China a anunţat că a devenit anul trecut cel mai mare importator şi exportator de bunuri la nivel mondial, depăşind pentru prima dată SUA, cu schimburi comerciale de peste 4.000 de miliarde de dolari, transmite Bloomberg.

Importurile au crescut în decembrie cu 8,3%, cea mai puternică ascensiune din ultimele cinci luni, indicând că cererea internă va sprijini creşterea economică, potrivit Mediafax.

Totodată, exporturile au urcat cu 4,3% în ultima lună a anului, cifră care ar putea fi însă distorsionată de fenomenul facturilor false, utilizate pentru a evita controlul strict asupra circulaţiei capitalului şi pentru a profita de pe urma aprecierii monedei naţionale.

Excedentul comercial al Chinei a fost de 25,6 miliarde de dolari în decembrie şi de 259,75 miliarde de dolari pe ansamblul anului trecut, cel mai ridicat nivel din 2008.

Astfel, guvernul chinez a revendicat vineri titlul de cel mai mare importator şi exportator de mărfuri la nivel mondial, depăşind pentru prima dată SUA.Cu toate acestea, Beijingul a subliniat dificultăţile cu care se confruntă exportatorii chinezi din cauza aprecierii yuanului şi creşterii costurilor cu forţa de muncă.

Economiştii subliniază totodată că datele pentru luna decembrie nu au fost ajustate sezonier. După această ajustare, importurile au urcat cu 4,3%, iar exporturile cu 3,3%, notează un analist al Credit Agricole.

Administraţia vămilor din China nu are de gând să revizuiască datele privind importurile şi exporturile pentru 2013, a declarat luni vineri într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al autorităţii.

Astfel, pentru anul 2013, exporturile Chinei au crescut cu 7,9%, la 2.210 miliarde de dolari, iar importurile au urcat cu 7,3%, la 1.950 miliarde de dolari, potrivit administraţiei vămilor.

Depăşirea pragului de 4.000 miliarde de dolari în ceea ce priveşte schimburile comerciale reprezintă "un moment istoric", a adăugat reprezentantul agenţiei guvernamentale.

Louis Kuijis, economist şef pentru China la banca britanică Royal Bank of Scotland, arată într-o analiză publicată vineri că facturile false au majorat cu aproximativ două puncte procentuale creşterea exporturilor Chinei pe 2013.

Schimburile comerciale ale Statelor Unite au totalizat 3.530 miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului trecut, potrivit datelor anunţate anterior de guvernul de la Washington. Cifrele pentru luna decembrie nu au fost publicate încă, dar ar trebui să prezinte o creştere de peste două ori în raport cu aceeaşi lună a anului trecut pentru ca totalul pe 2013 să depăşească nivelul raportat în China.

China a revendicat încă din 2012 titlul de cel mai mare exportator de bunuri la nivel mondial şi a fost al doilea mare importator după SUA, potrivit raportului anual al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Cu importuri de 2.080 miliarde de dolari în primele 11 luni din 2013, SUA a rămas anul trecut cel mai mare importator la nivel mondial.

Economia chineză este cea de-a doua la nivel mondial după SUA în ceea ce priveşte Produsul Intern Brut. Astfel, China a avut anul trecut un PIB de aproximativ 8.200 miliarde de dolari, circa jumătate din cel al Statelor Unite.

Yuanul chinezesc s-a apreciat anul trecut faţă de dolar cu 2,9% şi a atins vineri nivelul de 6,050 yuani pe dolar.

În raport cu principalii parteneri, schimburile comerciale ale Chinei cu SUA au crescut anul trecut cu 7,5%, dar cu Japonia au scăzut cu 5,1%, pe fondul disputei diplomatice dintre cele două ţări asiatice privind un grup de insule revendicate de ambele guverne. Schimburile comerciale ale Chinei cu statele Uniunii Europene au avansat anul trecut cu 2,1%.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

2 0
Jedi
11 Jan 00:59
Tu esti asta care comenteaza despre ponta,usl ,etc la subiecte care nu au legatura.wow ce vata de ka_cat ai.
Răspunde
2 -5
Bubu
10 Jan 16:04
In raport cu populatia sa, prin comparatie cu SUA, este inca foarte putin...asta se vede cel mai bine la GDP per capita. Mai au mult de lucru, daca nu se vor sufoca ei si lumea intreaga din cauza poluarii pe care o genereaza...
Răspunde
7 -7
Razvan
10 Jan 15:37
La cate chinezarii faceti voi se poate sa fi facut mai multi bani.Dar sunt de calitate jalnica.Sigur ponta e pe la astia plecat.Comunistul vrea chinezarii sa ne bage in tara.Stai ba jivina tu acolo si lasa-ne tara libera fara gasca ta de comunisti hoti.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?