Ce vârstă are Luna? Cercetătorii au descoperit răspunsul după 45 de ani de analize

16 Ianuarie 2017

Descoperirea se bazează pe analizele realizate asupra zirconului adus pe Pământ de către misiunea Apollo 14 (31 ianuarie - 5 februarie 1971).

Conform unei cercetări realizate de o echipă de la UCLA, Luna a apărut acum cel puţin 4,51 de miliarde de ani, scrie Descoperă

Vârsta  Lunii a fost un subiect amplu dezvătut de către cercetători, ,,Am reuşit să oferim o vârstă minimă Lunii, era timpul să o cunoaştem,'' declară Melanie Barboni, principala cercetătoare din cadrul studiului.

Luna s-a format în urma unei coliziuni puternice între Pământ şi un ,,embrion planetar'' numit Theia, declara o echipă de geochimişti în 2016. Noua cercetare susţine faptul că Luna s-ar fi format la doar 60 de milioane de ani de la naşterea sistemului nostru solar, informează Science Daily.

Barboni a analizat opt zirconi în condiţii primare, examinând în primă fază uraniul care prin putrezire s-a transformat în plumb şi luteţiul care, prin putrezire, s-a transformat în hafniu. Prin analizarea acestor elemente, cercetătorii au reuşit să determine vârsta Lunii. ,,Zirconul este cel mai bun ceas al naturii,'' spune Kevin McKeegan, profesor în carul UCLA. 

Impactul Pământului cu Theia a creat o Lună lichefiată, care în timp s-a solidificat. Cercetătorii consideră că suprafaţa Lunii, în primă fază, a fost acoperită de magmă.

În urma analizelor, cercetătorii au reuşit să determine vârsta minimă a Lunii de 4,51 demiliarde de ani.

 

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?