Ce soluție propune Dăianu pentru românii cu credite în franci elvețieni

16 Ianuarie 2015
DĂIANU spune că băncile au o mare parte din vină
DĂIANU spune că băncile au o mare parte din vină

Aproximativ 5-10% dintre românii cu credite în franci elvețieni ar putea intra în incapacitate de plată, spune analiștii economici, ceea ce înseamnă circa 15.000 de noi restanțieri care riscă să fie executați silit de bănci.

Francul elvețian. O posibilă soluţie pentru clienţii cu credite în franci elveţieni este restructurarea datoriei la bănci. O spune la RFI Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

Francul elvețian. Daniel Dăianu declară că "pentru unele persoane care au venituri modeste, venituri sub modeste, situaţia poate să devină extraordinar de delicată"

Francul elvețian. "Aş vrea să subliniez două principii care pot să devină şi reguli în a încerca să surmontezi o situaţie şi care implică toate părţile implicate. Un principiu ar fi faptul că are sens să procedezi la o restructurare, deci să se practice o restructurare. Nimeni nu are de câştigat, nici băncile nu au de câştigat, dimpotrivă, dacă un număr însemnat de cetăţeni, de firme, nu-şi pot onora datoriile, nu pot să plătească. Iar restructurarea ar trebui să fie facilitată acum, când dobânzile sunt mici. Ar avea de câştigat şi cei care au luat credite, este mai bine să se restructureze o datorie atunci când dobânzile sunt mici, decât atunci când dobânzile sunt mari. Peste tot în lume trebuie să se procedeze la aşa ceva. Deci băncile în primul rând ar trebui să fie interesate. Tot astfel şi cetăţenii să încerce să-şi restructureze datoriile".

Francul elvețian. "Al doilea principiu în opinia lui Daniel Dăianu este legat de "împărţirea poverii (...). Aşa este şi fair, aşa este corect, povara să fie împărţită între părţile implicate. Şi în fine, legat de împărţirea poverii şi de situaţia foarte dureroasă pentru nu puţini cetăţeni, eu mi-aş permite să fac o analogie. Există programul special pentru contractarea primei locuinţe, un program care încearcă să faciliteze construcţia de locuinţe şi să uşureze oamenilor accesul la o locuinţă nouă. Acest program include o componentă de subvenţie, care este de judecat nu numai prin prisma hai să spunem a unui ajutor ce ar avea o dimensiune socială, ci este chiar un stimulent pentru activitatea economică. Mutatis mutandis, se poate spune că a încerca să rezolvi într-un fel situaţia de acum, dincolo de ceea ce înseamnă restructurarea unor datorii implică cam acelaşi lucru din punct de vedere al împărţirii poverii. Acum exprim un punct de vedere, fiind membru al Consiliului de Administraţie, aş putea să fiu suspectat de partizanat instituţional, dar banca centrală a unei ţări are ca principale misiuni stabilitatea financiară şi stabilitatea preţurilor. Ea nu poate să adopte şi nici nu intră în mandatul ei să adopte măsuri de susţinere a unor programe care au vădită tentă de sprijin social. Asemenea măsuri intră în ograda Guvernului", mai spune D[ianu.Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

1 0
16 Jan 21:30
Asta n-a fost in stare sa-si administreze banii lui si vine acum sa dea sfaturi?
A fost tepuit de excrocul ala care a fugit cu banii si acum vine sa ne explice ce si cum?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?