Cât de jos va cădea leul? Prognoza economiștilor care stau cu ochii pe Grecia

29 Iunie 2015
Moneda europeană ar putea ajunge la pragul de 4,52 în această săptămână
Moneda europeană ar putea ajunge la pragul de 4,52 în această săptămână

Perspectiva falimentului pentru Grecia și chiar a ieșirii din zona euro lovește puternic în monedele din regiune. Leul s-a depreciat luni, 29 iunie, cel mai puternic dintre toate monedele din Europa de Est și ar fi căzut și mai mult, fără intervenția BNR. Ce urmează de acum înainte?

Cursul euro-leu ar putea să ajungă ușor până la 4,52 lei/euro în această săptămână, înaintea unei decizii la referendumul din Grecia, și ar putea chiar să ajungă la pragul de 4,6 lei în condițiile în care Grecia va intra nu doar în incapacitate de plată, ci se va îndepărta de Europa.

Grexitul ar putea duce euro către bariera de 4,6 lei, sunt de părere o parte dintre analiștii financiari, însă pe termen scurt și mediu presiunea pe leu ar putea să poziționeze moneda euro cel mai probabil la cotația de 4,52 lei.

"În momentul de față, cursul este bine poziționat la 4,5 lei/euro și reflectă corect riscurile din regiune. Pentru perioada următoare, euro ar putea să urce către 4,52 lei, însă în cazul unui default al Greciei, sau dacă vorbim de pregătirea pentru separarea de zona euro, pragul de 4,60 lei/euro ar fi pasul următor Scenariul cel mai probabil, în proporție de 60-70% este ca Grecia să se despartă de Europa, însă există și posibilitatea ajungerii la un acord, caz în care cursul s-ar întoarce spre 4,45 lei", a declarat pentru Realitatea TV Claudiu Cazacu, analist piața valutară.

Potrivit acestuia, situația din Grecia pune presiune pe monedele din regiune, care se depreciază în raport cu euro, chiar dacă moneda europeană pierde teren în raport cu dolarul american.Și analiștii ING vorbesc într-un raport publicat luni despre "presiuni puternice de depreciere pe leu", care să ducă moneda națională spre cursul de 4,52 euro/lei în această săptămână.

"Leul ar trebui sa se tranzactioneze in aceasta saptamana sub presiuni puternice de depreciere si sa mearga spre limita superioara a intervalului de stabilitate al BNR de 4,38-4,52/EUR. Perechea EUR/RON a sarit deja cu aproape 3 bani la deschiderea de astazi si a atins 4,4950 in primele tranzactii dupa ce guvernul elen a respins propunerile creditorilor, a declansat un referendum pe tema reformelor si a impus restrictii de capital la bancile grecesti", scriu economistii ING intr-un raport de luni dimineata, destinat investitorilor.

Cu toate acestea, mai noteaza acestia, miscari peste pragul de 4,5 lei/euro ar putea fi limitate prin interventii ale Bancii Nationale. Pentru vara acestui an ING prognozeaza un curs mediu de 4.5 lei/euro, iar in toamna o revenire la 4,45 lei/euro urmand ca in iarna leul sa se aprecieze pana la valoarea medie de 4,35/euro.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?