Ce loc ocupă România în Europa Centrală şi de Est, după volumul tranzacţiilor imobiliare

6 Ianuarie 2015

Valoarea tranzacţiile imobiliare din Europa Centrală şi de Est (ECE) a scăzut anul trecut cu 13%, la 9,8 miliarde de euro, pe fondul înjumătăţirii sumelor atrase de Rusia, în timp ce România, deşi a înregistrat un nivel record, a fost a patra destinaţie, după Polonia, Rusia şi Cehia, potrivit CBRE, informează Mediafax.

Datele CBRE arată că România a atras în 2014 un volum al tranzacţiilor cu proprietăţi imobiliare - spaţii de birouri, de retail sau industriale - de 1,124 miliarde de euro, în creştere cu 220% faţă de 2013, când a înregistrat 351 milioane de euro.

Faţă de 2013, România a urcat o poziţie, în locul Slovaciei.

Cu toate că în 2014 România a atins un record, piaţa locală a investiţiilor imobiliare rămâne sub cea din Rusia (2,261 miliarde de euro faţă de 5,3 miliarde de euro cu un an înainte), Polonia (2,9 miliarde de euro faţă de 3,25 miliarde de euro) şi Cehia (peste 1,9 miliarde de euro comparativ cu 1,3 miliarde de euro).

România a înregistrat cel mai mare avans al tranzacţiilor imobiliare din regiunea analizată, dacă este exclusă Bulgaria, unde au fost tranzacţionate active de 89 milioane de euro, faţă de 3 milioane de euro în 2013. Regiunea analizată mai include Ungaria, Ucraina, Serbia, Slovacia, Ţările Baltice şi Croaţia.Tranzacţiile înregistrate în Europa Centrală şi de Est, exclusiv Rusia, au crescut cu 25%, la 7,7 miliarde de euro, interesul fiind în continuare focalizat pe proiecte de birouri (3,3 miliarde de euro, aproape jumătate din total), urmate de retail (1,735 miliarde de euro), industrial (1,641 miliarde de euro) şi hoteluri (367 milioane de euro).

În România, proiectele de retail au reprezentat circa 40% din total, urmate de clădirile de birouri - 29% şi spaţiile logistice şi industriale - 12%, iar aproximativ 8% din totalul proiectelor vândute anul trecut au fost de tip distressed.

Subiecte pe aceeași temăSursă: Mediafax

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?