Ce a răspuns şeful ANP, întrebat dacă există garanţii că deţinuţii nu se vor întoarce în închisoare

30 Ianuarie 2017

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, a arătat, luni, după consultările de la Ministerul Justiţiei care au vizat ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale, că nu are nicio garanţie că cei liberaţi condiţionat nu se vor întoarce în închisoare, având în vedere că rata recidivei este de aproximativ 44 la sută.

"Nu există astăzi nicio garanţie că un om care a comis o infracţiune nu o va mai face încă o dată. Putem astăzi doar să discutăm despre statistici şi statisticile ne spun că în penitenciar sunt circa 40 - 44 la sută dintre cei condamnaţi anterior care au mai comis infracţiuni, adică recidivişti”, a arătat Marius Vulpe.

Întrebat dacă sunt pregătite programe de reinserţie a deţinuţilor care părăsesc penitenciarele în urma graţierii şi dacă ele sunt suficiente, Vulpe a spus că o bună parte dintre ele sunt eficiente, atunci când e vorba de grupuri de deţinuţi care au nevoi comune, pentru că numărul specialiştilor este limitat şi ei nu pot lucra cu fiecare individ în parte.

"Dar trebuie să ştiţi că toate programele care se derulează în sistemul penitenciar sunt bazate pe evaluările şi pe nevoile pe care le au deţinuţii la depunerea în penitenciar, dar şi pe numărul deţinuţilor care au astfel de nevoi, pentru că nu putem derula, dacă un deţinut are o problemă privind agresiunea în familie, e constatată prin condamnarea pe care a primit-o, nu putem derula un astfel de program de reintegrare, de socializare dacă nu sunt mai mulţi pentru că un specialist, şi ştiţi că avem puţin specialişti, se poate ocupa doar de grupuri şi nu de individualităţi, deocamdată", a mai precizat Vulpe.

Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?