Ce a însemnat 10 mai în istoria României

10 Mai 2019
Principesa Margareta, MESAJ de ultimă oră pentru români: Vă adresez din inimă...

Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. Din 2015, ziua de 10 Mai este şi zi de sărbătoare naţională. 

Prima semnificaţie a zilei de 10 Mai este legată de momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern în România în anul 1866. Principele Carol I porneşte spre România la sfârşitul lui aprilie 1866. Traversează Elveţia şi Austria, iar pe 10 Mai 1866 intră în Bucureşti. Începea astfel o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie. Este perioada în care, 10 Mai, intră în conştiinţa românilor drept Ziua Naţională şi Ziua Regalității.

Unul din cele mai importante momente ale domniei lui Carol a fost obţinerea Independenţei României faţă de Imperiul Otoman, ceea ce l-a făcut și mai iubit în rândul românilor. S-a întâmplat tot pe 10 mai, în 1877. În timpul regimului comunist nu se dorea sărbătorirea zilei Dinastiei și a fostei zile naționale. Așa că elevii erau învăţaţi, la şcoală, că, pe data de 9 mai ar fi fost proclamată deplina independenţă a ţării. 

Ca zi naţională, 10 Mai era sărbătorită de toţi românii și era organizată celebra bătaie de flori de la şosea. Sărbătorirea Zilei de 10 Mai a fost interzisă pentru prima dată în 1917 de ocupaţia germană, iar a doua oară, de regimul comunist, după abdicarea a regelui Mihai din 1947. Din aprilie 2015, ziua de 10 Mai este, din nou zi de sărbătoare naţională. 

Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?