Cauţiune de 1 mil. euro pentru ex-ministrul de Finanţe acuzat de mită şi trafic de influenţă

2 Mai 2018
Cauţiune de 1 mil. euro pentru ex-ministrul de Finanţe acuzat de mită şi trafic de influenţă
Cauţiune de 1 mil. euro pentru ex-ministrul de Finanţe acuzat de mită şi trafic de influenţă

Fostul ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu are termen 10 zile să plătească 1 milion de euro cauţiune în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, se precizează într-un comunicat al DNA. Vlădescu ar fi primit cel puţin 1 milion de euro ca să se implice în reabilitarea căii ferate Bucureşti - Constanţa.

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Sebastian Vlădescu care, la data unora dintre fapte, a deținut funcția de ministru al Finanțelor Publice, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită (două infracțiuni) şi trafic de influență în formă continuată.

Potrivit comunicatului DNA, față de inculpatul Vlădescu Sebastian a fost fixată o cauțiune în valoare de 1.000.000 euro (echivalent în lei) "care va fi depusă la o unitate bancară și consemnată pe numele său la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea aceleiași unități de Parchet".

Cauțiunea se va depune în termen de 10 zile.

În dosarul lui Vlădescu, a fost stabilită şi cauţiunea record de 1.5 milioane de euro pe numele lui Ionuţ Costea, fost şef EximBank şi cumnatul lui Mircea Geoană.

Ionuţ Costea este unul dintre suspecții din dosarul fostului ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, fiind cercetat pentru trafic de influență și complicitate la luare de mită.

Fostul director al Exim Bank și cumnat al lui Mircea Geoană a făcut cale-ntoarsă, vineri, de la sediul DNA, când a văzut că în fața instituției este presa. Urmărit de jurnaliști acesta nu a dorit să comenteze prezența la DNA și nici de ce nu a mai vrut să intre împreună cu avocatul său.

Cele patru persoane puse sub acuzare în dosarul lui Sebastian Vlădescu, pentru pretinse fapte de corupție, trebuie să aducă statului 3, 2 milioane de euro, proveniți din cauțiunile stabilite de către anchetatorii DNA pe numele acestora.

Pe lângă Sebastian Vlădescu şi Ionuț Costea, o altă persoană mai are de scos din buzunar 1 milion de euro, Mihaela Mititelu, persoana apropiată de conducerea Compania Națională Căile Ferate Române (CN CFR) şi acuzată de trafic de influență și complicitate la luare de mită.

În cursul săptămânii trecute, fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu, a fost pus oficial sub acuzare de DNA. Vlădescu este cercetat pentru două infracţiuni de luare de mită şi procurorii au decis să îl cerceteze şi pentru trafic de influenţă în formă continuată.

Potrivit comunicatului DNA, în prima parte a anului 2005, suspectul Vlădescu Sebastian împreună cu Costea Mircea Ionuț și Mititelu Mihaela, a pretins de la reprezentanții unei companii un comision de 3,5% din valoarea contractelor ce urmau a fi încheiate cu C.N.C.F.R. S.A. privind reabilitarea căii ferate București – Constanța.

În schimbul acestui comision, spune comunicatul DNA, Vlădescu urma să își exercite atribuțiile care îi reveneau în calitate de ministru al finanțelor publice, respectiv să aprobe finanțarea suplimentară necesară pentru încheierea contractelor, precum și pentru a își exercita ulterior atribuțiile referitoare la asigurarea fondurilor necesare plății facturilor pentru lucrările efectuate.
În perioada 2008-2009, în baza acestei înțelegeri, a primit suma de aproximativ 1 milion de euro (reprezentând partea sa din comisionul pretins) în conturile bancare ale unor societăți comerciale pe care le controla.

Vineri, procurorii i-au adus la cunoştinţă fostului ministru acuzaţiile.

"Ca urmare a îndeplinirii cerinţelor legale şi constituţionale referitoare la efectuarea urmăririi penale faţă de persoane care au deţinut o funcţie ministerială la data faptelor, respectiv obţinerea avizului favorabil din partea Preşedintelui României, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspectul Sebastian Vlădescu, care la data unora dintre fapte a deţinut funcţia de ministru al Finanţelor Publice, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (două infracţiuni) şi trafic de influenţă în formă continuată", informează un comunicat al DNA.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?