Călăul Stat Islamic "Jihadi John", detalii controversate: condamna dur atentatele din 11 septembrie

3 Martie 2015

Mohammed Emwazi, tânărul identificat drept 'Jihadi John', călăul grupării Statul Islamic (SI), ar fi condamnat în 2009 atentatele de la 11 septembrie 2001 și orice formă de extremism, potrivit unei înregistrări audio date publicității marți, relatează AFP.

Emwazi a fost identificat joi de mai multe mass-media și experți internaționali ca fiind 'Jihadi John', bărbatul îmbrăcat mereu în negru, mascat și cu un cuțit în mână, care apare în înregistrările video cu decapitările ostaticilor occidentali și devenit întruchiparea cruzimii acestei organizații islamiste.

Cage, o organizație care apără drepturile musulmanilor, a publicat o serie de documente în care Emwazi, născut în Kuweit și care a crescut la Londra, a afirmat că a făcut obiectul începând din 2009 a unei hărțuiri din partea serviciului de informații interne britanic MI5.Marți, Cage a difuzat o înregistrare audio în care Emwazi îi relatează unui oficial al organizației, Asim Qureshi, o conversație pe care ar fi avut-o cu un bărbat, identificat de ziarul Guardian ca fiind un agent secret britanic.

În legătură cu atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA, Emwazi a afirmat: 'I-am spus: Acest lucru este greșit. Ce vreți să vă spun? Dacă aș avea șansa să readuc aceste persoane la viață, aș face-o'.

La fel, în legătură cu atentatele de la Londra din 7 iulie 2005, el spune: 'Au murit persoane nevinovate. Ce credeți? Eu cred că este vorba despre extremism'.

Această conversație ar fi avut loc la scurt timp după o încercare a tânărului în 2009 de a se deplasa în Tanzania unde, potrivit presei britanice, el ar fi trebuit să se alăture insurgenților islamiști somalezi shebab.

Organizația Cage a fost puternic criticată în Marea Britanie după ce a afirmat că radicalizarea lui Emwazi s-a produs din cauza 'hărțuirii la care acesta a fost supus de către serviciile de securitate britanice'.

Subiecte pe aceeași temăSursă: AGERPRES

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?