BNR schimbă regulile la acordarea de credite ipotecare

21 Aprilie 2016

Banca Naţională se află într-un stadiu avansat de modificare a regulamentului 17/2012 privind condițiile de creditare. BNR spune că schimbarea regulamentului nu are legătură cu legea dării în plată, ci vine ca urmare a necesității implementării unei Directive europene.

Modificările vizează evaluarea bonității solicitantului de credit pentru bunuri imobile rezidențiale. BNR arată că modificările vor restrânge clientela eligibilă pentru creditele ipotecare, potrivit Economica.net.

Practic, regulamentul 17/2012 se referă la condițiile în care o bancă poate oferi credite, cui și în ce condiții, indiferent dacă este vorba de persoană fizică, juridică sau persoană juridică străină. Modificările vor fi punctuale și se vor referi strict la felul în care vor fi evaluați de acum încolo solicitanții de bunuri imobile rezidențiale.

La modul în care se stabilește bonitatea unui client pentru un credit ipotecar intră următoarele aspecte: scoringul clientului, categoriile de venit care pot fi luate în calcul pentru stabilirea bonității clientului, nivelul costului coșului zilnic care poate fi luat în calcul, nivelul maxim admis pentru stabilirea gradului total de îndatorare, categoriile de clienți eligibili, etc.

Dacă toate aceste aspecte vor fi modificate prin viitorul regulament, vom asista la rescrierea condițiilor de acordare a creditului cu destinație imobiliară rezidențială, arată sursa citata.

Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?