Blaga, audiat de comisia parlamentară pentru alegerile din 2009: Băsescu nu câştiga doar cu Diaspora

30 Mai 2017

Vasile Blaga a declarat, în debutul audierilor, că votul din diaspora a fost hotărâtor pentru Traian Băsescu, dar dacă nu existau cele 5 milioane de voturi din ţară, nu ar fi câştigat alegerile din 2009. Blaga a explicat și de ce a venit a venit la Ministerul de Interne, deși era ministru suspendat prin decizia Curții de Apel București.

”Eu am respectat cu strictețe deciziile Curții de Apel București. Erau alegeri prezidențiale, deci în mod evident că mi-am delegat atribuțiile către secretarii de stat. Eu am fost ministru de Interne suspendat, deci eu aș fi putut sta în biroul meu bine merci, veneam, citeam ziarul și nu era nicio problemă. Eu am intrat în Ministerul de Interne a doua zi după alegeri, i-am felicitat pe cei din minister pentru modul în care au organizat alegerile.

Schimbarea prefecților în preajma alegerilor din 2009 a respectat întru totul prevederile legale, a susținut marți fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, în fața parlamentarilor Comisiei de anchetă privind prezidențialele din acel an.

"A fost un program PHARE 2005 — 2006, prin care s-a încercat depolitizarea acestei funcții. Și atunci titular de proiect era Franța. Și atunci s-a constituit Corpul înalților funcționari publici, constituit din toți prefecții, toți subprefecții, toți secretarii generali ai ministerelor și autorităților publice, ale agențiilor. Numai că, imediat după ce PD-ul de atunci a fost scos de la guvernare, toți prefecții au fost înlocuiți imediat. Deci nu s-a mai ținut cont de lege. (...) A venit guvernul PDL — PSD, au schimbat toți prefecții, nu eram eu la Interne atunci, după care a ieșit PSD-ul de la guvernare, s-au schimbat toți prefecții, bineînțeles respectându-se întru totul prevederile legale. Au fost destui care au contestat în instanță această decizie — niciunul nu a câștigat", a detaliat el, conform Agerpres.

Vasile Blaga a amintit că nu el a fost șef de campanie al fostului candidat la prezidențiale Traian Băsescu și că era suspendat din funcția de ministru de Interne, prin decizia Curții de Apel, în perioada alegerilor.În ceea ce privește întâlnirea avută în biroul său de la MAI cu secretarii de stat a doua zi după alegeri — subiect care a fost discutat luni în Comisia parlamentară de anchetă—, Blaga a arătat că doar le-a mulțumit acestora două minute. "Evident, am băut o cafea și cu cei doi miniștri, cu Videanu și cu Radu Berceanu, era dreptul meu să îi invit la minister să servim o cafea, fără nicio problemă din acest punct de vedere. Eram colegi de Cabinet. Dar nu a existat nicio încălcare a deciziei Curții de Apel București", a precizat Blaga.

Potrivit acestuia, la alegerile prezidențiale din 2009 a existat cel mai mare număr de secții din ultimii ani — în jur de 28.000. Tot atunci au fost și 3.000 de secții suplimentare.

 

 Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?