Biciclete în valoare de 13.000 de euro/bucata în Capitală

9 Octombrie 2019

Anton Cupcea, membru USR Sector 1, a anunțat că Primăria Sectorului 1 a achiziționat biciclete în valoare de 13.000 de euro/bucata.

Cumpărăturile la prețuri halucinante au fost aprobate de Consiliul Local al sectorului 1.

Anton Cupcea, membru al Grupului de Inițiativă "Fără penali în funcții publice", consideră că proiectul în valoare de 5 milioane de euro, prin care se achiziționează 390 de biciclete, arată radiografia unui stat eșuat.

”Radiografia unui stat esuat - 13000 de euro o bicicleta!

Voi da un singur exemplu, care descrie exact halul de coruptie, incompetenta si distrugere a vietii cetatenilor, in care a ajuns statul Roman sub domnia PSD.Astazi, in consiliul local Sector 1, toti consilierii locali, cu exceptia celor de la USR, si-au dat mana si au votat un proiect in valoare de 5 milioane de euro, prin care sa inchirieze 390 de biciclete cetatenilor din Sectorul 1. Niciunul dintre consilierii PSD, PNL, ALDE, PMP nu s-a mirat de pretul exorbitant de 13.000 de euro pentru o bicicleta, timp de 3 ani de exploatare!!!! Mai scumpe decat o masina nou-nouta!

Bineinteles, in spiritul tipic PSD, proiectul s-a votat in regim de urgenta, adica fara dezbatere, iar din studiul de fezabilitate facut pe fuga lipseau informatiile despre infrastructura sau argumentarea pretului enorm de, repet, 13.000 de euro per bicicleta. Las la o parte ironia amara ca, intr-un sector in care nu ai facut piste pentru biciclete, tie, primarie, iti arde de inchiriat biciclete.

La prima vedere pare doar ca au fost furati 5 milioane de euro, sau cel putin, prapaditi aiurea. Da, au fost, intr-adevar, dar este mai grav decat atat.

Raptul facut de consilierii PSD si PNL are urmari mai adanci. Pe langa faptul evident ca acesti bani puteau fi folositi mai bine (scolile din Sectorul 1 nu au avize ISU, nu mai vorbesc de dotari in laboratoare sau macar WCuri curate), raul facut este mai adanc.

In sectorul 1 exista cel putin 7 firme private de inchiriat biciclete si trotinete, pe langa multe magazine mici pentru vanzarea bicicletelor si a componentelor lor, si mici ateliere de reparatii. Toate aceste mici businessuri vor fi afectate de intrarea in piata a unui elefant. Toate aceste businessuri vor trebui sa suporte concurenta neloiala a statului. Unele vor muri, altele vor fi nevoite sa reduca personalul. In loc de angajati si antreprenori, vom avea someri. In loc de initiativa, competitie corecta, progres, in loc de servicii bune si diverse, vom avea un monopol de stat.

Destine distruse de lacomia si prostia unor politicieni PSD si PNL. Bani cheltuiti aiurea, pe prostii, de catre politicienii PSD si PNL. Asta patim de 30 de ani. De 30 de ani facem cate doi pasi in fata, apoi unul inapoi. De 30 de ani tot prindem putin cheag ca societate, ca economie, ca solidaritate, apoi suntem trasi inapoi. Suntem trasi inapoi de arivism, nesimtire, nepasare. Suntem trasi inapoi de catre aceeasi politica paguboasa, aceeasi de 30 de ani incoace.

A venit timpul schimbarii. Nu mai creditati prin votul vostru aceleasi vechi partide, care plimba aceiasi vechi oameni de 30 de ani. Doar numele le e diferit, dar nu caracterul, nu metodele, nu lipsa principiilor”, a scris, pe Facebook, Anton Cupcea.

Minciuni în serie despre proiectul de bike sharing al Primăriei Sectorului 1

 

                   Referitor la informațiile vehiculate în spațiul public despre achiziționarea de către Primăria Sectorului 1 a bicicletelor de 13.000 de euro/bucata, Biroul de Presă este împuternicit să facă următoarele precizări:                             

      

                   În ședința de ieri, 08.10.2019, Consiliul Local al Sectorului 1 a aprobat proiectul de hotărâre pentru aprobarea documentației tehnico-economice - Studiu de fezabilitate și a  indicatorilor tehnico-economici ai investiției „sistem automat de închiriere biciclete București – Sector 1”.

                    „Achiziția”despre care se vorbește nu se referă la 390 de biciclete, ci la o soluție completă de mobilitate urbana alternativă, respectiv “Sistem integrat automat de închiriere biciclete – București Sector 1”, care cuprinde:

 

 • 390 de biciclete inteligente cu computer de bord;
 • 44 de terminale inteligente și independente energetic, dotate cu panouri fotovoltaice;
 • 30 de triciclete inteligente cu computer de bord, dedicate persoanelor în vârstă și celor cu dizabilități;
 • 5 parcări inteligente pentru biciclete private;
 • Centru de comandă cu sistem integrat software și hardware de gestiune și comunicații;
 • Sistem de logistică și distribuție format din echipamente și autoutilitare;
 • Kituri echipamente mentenanță;
 • Mentenanță gratuită 36 de luni.

      

                   Având în vedere cele precizate mai sus, afirmațiile că Primăria Sectorului 1 va achiziționa  biciclete de 13.000 euro/bucata sunt un veritabil fake news, neavând nicio legătură cu realitatea.

                   Soluția denumită generic “Bike sharing” este folosită de ani buni în marile orașe europene (Ex. Lisabona, investiție de 28,9 milioane de euro.). Transportul prin intermediul bicicletelor reprezintă un adaos și o completare flexibilă a transportului în comun.

                   Proiectul rețelelor de stații self-service de închiriere de biciclete are ca scop principal utilizarea bicicletei ca alternativă la alte mijloace de transport poluante, prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

                   Un alt scop al implementării acestui proiect îl reprezintă beneficiile obținute în urma utilizării bicicletei ca mijloc de transport, respectiv creșterea cotei traficului pe bicicletă în structura modală, crearea unei noi opțiuni de mobilitate, evitarea aglomerației în trafic și gestionarea cererii pentru transport.

 

                   Proiectul adoptat ieri aduce următoarele beneficii pentru cetățeni:

 • implementează un sistem integrat de închiriere a bicicletelor pentru promovarea mobilității durabile și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;
 • sporește gradul de mobilitate în zona centrală și zonele limitrofe ale Sectorului 1;
 • diminuează cheltuielile de deplasare și timpul petrecut în ambuteiajele urbane;
 • diminuează poluarea și zgomotul urban;
 • promovează o soluție alternativă de transport urban;
 • asigură intermodalitatea fizică și informatică (stații comune de biciclete și autobuz/tramvai)
 • card unic de acces atât la sistemul de transport public, cât și la soluțiile de bike sharing;
 • crește calitatea vieții.

                   Primăria Sectorului 1 îi roagă pe consilierii USR Sector 1 sa nu mai distribuie astfel de știri false, în schimb  să aibă o contribuție activă în interesul cetățenilor care le-au acordat încrederea pentru a le reprezenta interesele.

Serviciul Imagine și Relații cu Mass-MediaSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

 • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
iuliana
09 Oct 12:31
Lisabona a investit 29 de milioane de euro într-un proiect similar.
Răspunde
0 0
arion
09 Oct 12:28
Am văzut și eu proiectul, include muuult mai mult decât „biciclete”: 390 biciclete inteligente echipate cu computer de bord confecționate din dur aluminiu; 44 terminale inteligente (independente energetic) pe baterii anti-vandalism; 30 de triciclete inteligente echipate cu computer de bord; 44 de stații inteligente de preluare și predare anti-vandalism; 5 parcări inteligente pentru uz privat; un centru de comandă și control echipat software și hardware pentru partea de operare și supraveghere biciclete; sistemul de logistică și distribuție, format din echipamente specifice și autoutilitare echipate, kituri de echipamente și mentenanță specifice.
Răspunde
0 0
felix
09 Oct 12:27
Încă un comment: E o știre falsa care împarte costurile proiectului la numărul de biciclete. Incorect. Proiectul este foarte amplu.
Răspunde
0 0
cosmin
09 Oct 12:26
Așa se vorbea și despre trotinete la început, că sunt inutile, că încurcă, iar mai apoi s-au îndrăgostit toți de ele. Avem nevoie de un sector smart, care să dea exemplu celorlalte.
Răspunde
0 0
antonia
09 Oct 12:24
În Amsterdam nu ar fi fost atâtea discuții despre utilitatea alternativei de mobilitate urbană cu ajutorul bicicletelor. Vrem o țară ca afară sau nu?
Răspunde
0 0
mihai
09 Oct 09:18
Contracte cu dedicație.
Răspunde
0 0
Basil
09 Oct 07:41
Pentru mitici numai ce-i mai bun !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?