BCE respinge cererea de ajutor venită din partea băncilor grecești

6 Iulie 2015
Băncile grecești, probleme de numerar
Băncile grecești, probleme de numerar

Banca Centrală Europeană va menţine probabil linia de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni la actualul nivel restricţionat, o decizie în urma căreia băncile ar putea rămâne în curând fără numerar, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Duminică seara, după anunțul rezultatelor de la referendum, Gabriel Sakellaridis, purtător de cuvânt al Guvernului de la Atena, a anunţat că Banca Centrală a Greciei (BoG) va solicita instituţiei de la Frankfurt majorarea plafonului liniei de finanţare de urgenţă destinată creditorilor eleni.

Cel mai probabil, BCE nu va lua luni această decizie de majorare a liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinată băncilor din Grecia, spun sursele citate.

Deşi nu s-a adoptat încă o decizie oficială iar problema va fi discutată probabil luni în cadrul Consiliului guvernatorilor BCE, analiştii se aşteaptă ca BCE să menţină finanţarea de urgenţă destinată creditorilor eleni la actualul nivel restricţionat, ceea ce va limita opţiunile autorităţilor de la Atena, scrie Agerpres.

În prezent, finanţarea de urgenţă oferită de BCE pentru creditorii eleni este limitată la 89 de miliarde de euro.'Am ajuns la punctul final, nimeni nu mai acordă împrumuturi. Nici băncile nu-şi mai pot achita datoriile', susţin sursele. De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE ar putea solicita modificarea garanţiilor acceptate pentru creditele acordate băncilor din Grecia, adaugă sursele.

Alte surse au anunţat că şefii principalelor bănci din Grecia urmau să se întâlnească duminică seara cu ministrul de Finanţe, Yanis Varoufakis. Presa elenă susţine că BoG va solicita asistenţă de urgenţă în valoare de şase miliarde de euro (6,6 miliarde de dolari).

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?