Banca Mondială, avertisment extrem de dur: România riscă să condamne generaţiile viitoare la SĂRĂCIE

13 Octombrie 2018
Banca Mondială, avertisment extrem de dur: România riscă să condamne generaţiile viitoare la SĂRĂCIE
Banca Mondială, avertisment extrem de dur: România riscă să condamne generaţiile viitoare la SĂRĂCIE
Banca Mondială, avertisment extrem de dur: România riscă să condamne generaţiile viitoare la SĂRĂCIE

România riscă să-şi piardă competitivitatea pe termen lung şi să condamne generaţiile viitoare la sărăcie, dacă nu investeşte inteligent în sănătatea şi educaţia cetăţenilor săi, a declarat Tatiana Proskuryakova, directorul de ţară al Băncii Mondiale (BM) pentru România şi Ungaria, citată într-un comunicat al instituţiei.

România s-a clasat pe locul 67 - în spatele vecinilor săi din UE - în noul Index al Capitalului Uman (HCI), lansat de Grupul Băncii Mondiale. Singapore, cu un scor HCI de 0,88 (pe o scară de la zero la 1), a fost în fruntea listei, în timp ce primele 20 de locuri au fost dominate de statele membre ale UE.

România a ajuns pe locul 67, în urma unor ţări cu venituri mult mai mici pe cap de locuitor, cum ar fi Ucraina (50), Albania (56) şi Georgia (61). Scorul României (de 0,6) înseamnă că nou-născuţii din România de astăzi vor avea o productivitate de doar 60% când vor creşte faţă de cât ar putea avea dacă ar beneficia de servicii de educaţie şi sănătate de o calitate adecvată, transmite economica.net.

Între 2012 şi 2017, valoarea HCI pentru România a scăzut de la 0,63 la 0,60, ceea ce este îngrijorător, spun experţii BM. Indexul HCI este alcătuit din cinci indicatori: probabilitatea de supravieţuire până la vârsta de 5 ani; anii de şcolarizare preconizaţi ai copilului; calitatea învăţării; procentul din cei care astăzi au vârsta de 15 ani ce vor supravieţui până la vârsta de 60 de ani, precum şi proporţia copiilor care nu suferă de deficienţe de creştere. Scorurile sunt calculate pentru 157 de ţări participante, fapt ce permite realizarea unui clasament al potenţialului capitalului lor uman.

Locul pe care România este clasată reflectă necesitatea urgentă a unor măsuri care să conducă la îmbunătăţirea rezultatelor în domeniul sănătăţii şi educaţiei: un copil din România se poate aştepta la 12,2 ani de învăţământ preşcolar, primar şi secundar până la vârsta de 18 ani.Prin comparaţie, un copil din Franţa se poate aştepta la 14 ani. Şi mai îngrijorător, când anii de şcolarizare sunt ajustaţi pentru calitatea învăţării, Banca Mondială estimează că un copil din România beneficiază numai de 8,8 ani de şcolarizare: un decalaj de învăţare de 3,4 ani, cel mai mare decalaj din UE. În mod similar, procentul persoanelor în vârstă de 15 ani care vor supravieţui până la vârsta de 60 de ani este de numai 87%, faţă de, spre exemplu, 91% în Croaţia şi 95% în Suedia, se mai arată în comunicat.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
johnneil
14 Oct 11:36
Numai ca pe politicieni chiar nu-i intereseaza acest mic amanunt. Ei fura acum cat mai mult pentru ca urmasii lor sa nu sufere.
Răspunde
0 0
Daniel
13 Oct 23:53
Problema nu este marimea datoriei externe a Romaniei, problema este ca acesti bani au fost cheltuiti aiurea, de toate guvernele post decembriste. Pe timpul lui Ceausescu datoria era de 14 - 15 miliarde dolari, dar acea suma a fost cheltuita pentru industrializarea tarii, ceea ce este cu totul altceva.
Răspunde
0 0
johnneil
14 Oct 11:29
3 Una era valoarea dolarului in anul 1900. Alta era in 1950. Alta era in 2000. Si alta este acum. Cu un dolar in anul 1850 spre exemplu iti cumparai un cal. Iar in aul 1950 cu un dolar cumparai o potcoava pentru cal.
Tot o dati cu maimutoiul ala de ceausescu. Aia erau bolsevicii vechi. Astia de-acum sunt exact bolsevicii noi.
0 0
Groza
13 Oct 21:46
Nu-i o gluma.Pe tumpul lui Ceausescu am avut o datorie de 10 miliarde de dolari ,astia vor avea 100 de milioane de euro.
Răspunde
0 0
Gheorghe
13 Oct 22:09
3 Asa e. Doar ca pe timpul lui Ceasca erau 24 de milioane de sclavi iar ... nu vrei sa stii realitatea ! Toata lumea vrea sa o duca mai bine dar traind ca drogatii cu bani imprumutati de la unii si de la altii ! Se incurajeaza prostia, hotia, indatorarea, dezbinarea si dezpopularea.
0 0
Gheorghe
13 Oct 21:33
Ce gluma ! Care sint ''generatiile viitoare'' ? Cei 30 de milioane exterminati de traditonalisti ?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?