Asteroidul Pallas, din centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, este de fapt o protoplanetă. VEZI FOTO

14 Octombrie 2009
FOTO: ©B. E. Schmidt şi S. C. Radcliffe
FOTO: ©B. E. Schmidt şi S. C. Radcliffe
FOTO: ©B. E. Schmidt şi S. C. Radcliffe FOTO: ©Science/AAAS
Britney E. Schmidt, un doctorand la UCLA, în cadrul departamentului "Earth and Space sciences", a descoperit că Pallas, al doilea asteroid ca mărime din sistemul nostru solar, este de fapt o protoplanetă.

Schmidt nu ştia că atunci când se va uita la imaginile asteroidului Pallas, realizate de telescopul Hubble, va răspunde la una dintre cele mai importante întrebări: Este Pallas de fapt o protoplanetă? Răspunsul este că da. Pallas, la fel ca şi Ceres şi Vesta, este o protoplanetă intactă.

"Este extraordinar să avem o nouă perspectivă asupra unui obiect foarte interesant şi care nu a fost observat de Hubble la rezoluţie mare", a declarat Schmidt. Aceasta este de părere că Pallas este intact de la formare, cel mai probabil la câteva milioane de ani de la naşterea sistemului solar.

"Încercăm să înţelegem nu numai cum s-a format acel obiect, dar şi cum s-a format sistemul solar", a mai declarat cercetătoarea. "Aceşti asteroizi nu sunt doar materia primă a planetelor, dar ne oferă şi posibilitatea de a privi la o perioadă din istoria noastră planetară".

Pallas a fost numit după zeiţa Pallas Atena (un nume alternativ al zeiţei Atena) şi se află în centura de asteroizi dintre Jupiter şi Marte. Protoplaneta este de mărimea Arizonei, iar forma sa este unică, din cauza orbitei sale înclinate."Când oamenii se gândec la asteroizi, cred că sunt la fel ca cei din Star Wars, mici bucăţi de rocă ce plutesc prin spaţiu, dar mulţi au de fapt o dinamică extraordinară. La cinci milioane de ani după formarea sistemului solar, Pallas făcea probabil ceva interesant".Sursă: newsroom.ucla.edu

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?