ARHIVELE DUNĂREA, desecretizate. Cum îşi derula Securitatea afacerile

29 Martie 2014
ARHIVELE DUNĂREA, desecretizate. Cum îşi derula Securitatea afacerile
ARHIVELE DUNĂREA, desecretizate. Cum îşi derula Securitatea afacerile
FOTO: REALITATEA TV

Desecretizarea arhivelor Dunărea arată că Securitatea derula afaceri prin zeci de firme, inclusiv societatea Vitrocim, cea la care a lucrat timp de 12 ani şi fostul colaborator Dan Voiculescu. Banii obţinuţi de firmele Securităţii ajungeau în conturi din străinătate, gestionate doar prin decrete prezindenţiale sau prin ordine directe ale şefilor de la Securitatea externă. Experţii CNSAS încearcă acum să deconspire foştii ofiţeri şi să stabilească drumul banilor.

Documentele din arhivele Dunărea arată că Securitatea făcea cei mai mulţi bani din comisioane.

"Erau aşa numitele comisioane confidenţiale. Nu vă pot spune cât s-a incasat în total. Ele se negociau. Ofiţerii intermediau afacerile şi foloseau sursele de influenţă care ii sprijineau in obtinerea contractelor favorabile statul. Negociau astfel incat statul sa aiba un caştig. Banii se ducea in conturile de care v-am spus care erau gestionate prin decrete prezidenţiale sau prin ordine ale şefilor de la securitatea externă", spune LAURA STANCU, director la arhiva centrală a CNSAS.

Banii ajungeau în cinci conturi principale din România, dar şi la bănci din străinătate, în special în Elveţia.

"Accesul şi situaţia acestor conturi era urmărită în dublă partidă, adică atât la Banca Română de Comerţ Exterior, şi există documente din care reiese cine erau reprezentanţii bancii care le gestionau. Partida dublă era la Serviciul de aport valutar străin prin şefii acestora", mai spune LAURA STANCU.Numele lui Dan Voiculescu a fost des vehiculat în legătură cu afacerile derulate de fosta securitate prin Interprinderea de Comerţ Exterior Dunărea şi firma de materiale de construcţii Vitrocim.

"Dunărea avea aşa după reiese şi din organigramă mai multe interprinderi, cunoscute că desfăşurau activităţi de comerţ exterior. Printre acestea se află şi Vitrocim şi cred că legăturile dintre personajul pe care l-aţi spus şi firmă trebuie gândite într-un anume context şi legăturile între el şi alte societăţi din cadrul Dunărea trebuie minuţios cercetate.

Legăturile dintre firmele care formau reţeaua „Dunărea“ încă nu au fost făcute.

"N-am făcut prelucrarea acestor documente la filă, suntem doar în urma unei inventarieri. Interesant este să facem un efort şi dacă se poate să deconspirăm toţi ofiţerii care au lucrat la Dunărea nu numai unul sau altul", mai spune LAURA STANCU.

Din documentele transmise de SIE reiese faptul că prin conturile Dunărea au circulat peste patru miliarde de dolari. 

Secretele Securității, deconspirate! 4 miliarde de dolari au ajuns în conturile Dunărea

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA TV

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
milud
23 Aug 09:04
Ca orice serviciu de informatii care se respecta, si Securitatea lui Ceausescu avea intreprinderi lucrative care faceau bani utilizind informatiile colaterale adunate de agenti si sprijinind material actiunile sensibile, care nu trebuiau desconspirate prin alocari oficiale de bani.
Ceausescu stia asta si se infrupta dupa voie din banii aia, mai ales nevasta-sa care prinsese in ultimul timp gustul bijuteriilor si blanurilor pe de-a moaca.
Secureii s-au suparat de amestecul asta in banii lor si i-au debarcat pe cei doi intr-o maniera definitiva. Dupa aia au preluat tara si o conduc bine-mersi si acum. Dar printre ei au fost si de aia cu obrazul gros, care au furat banii de pe traseu, printre ei fiind si Voiculescu.
Oameni ca Tiriac, Basescu, Catarama etc. faceau bani pentru Securitate, banii se adunau la Crescent si Dunarea iar Voiculescu si altii ii duceau cu valiza in Elvetia. Iar Draga Stolo ii tinea minte la Bucuresti , la BRCE. Se aveau ca fratii si nici acum nu sint chiar straini, desi isi dau la gioale tot mai evident.
Sint curios cit din aceste potlogarii va fi de acord securimea de azi si de ieri sa iasa la iveala si cine sint cei care vor fi aruncati de pe corabia piratului fara rusine si fara onoare, Traian Bssescu, pentru a salva restul ?

Asa functioneaza democratia: rechinii isi dau la cap si plevusca mai respira si ea. A inceput si la noi, ca nu mai ajunge ciolanul pentru toti iar lacomia lor si a tzucalarilor lor nu are margini.
Răspunde
0 0
DAC
23 Jun 18:33
Ce legatura exista intre Dunarea si Cadrilater, cati refugiati a primit Romania din cadrilater in 1940 si ce pondere se regaseste in structurile statului Comunist si de dupa 1989? Cati dintre ei erau romani?
Răspunde
0 -3
Stan Cosmin
31 Mar 17:44
Chiar Voiculescu a cerut sa fie desecretizate arhivele, a spus de la inceput ca nu are nimic de ascuns.
Răspunde
1 -2
pixel
31 Mar 12:19
bun, deci au fost desecretizate. sa publicati actele in care apare numele securistului traian basescu. tare cunt curios in cate acte va aparea si in cate mismasuri a fost implicat
Răspunde
0 -3
Mihu
31 Mar 11:20
Chiar voiculescu a cerut desecretizarea arhivelor dunarea, de aici reiese clar faptul ca nu are nimic de ascuns si ca este nevinovat, dar asa este la noi se face valva din orice.
Răspunde
0 -2
ronny
31 Mar 14:36
10 voiculescu nu are de ce sa se teama. nu este el cel cu trecutul patat de minciuni si furturi. seful de la cotroceni ar trebui sa fie atent interogat despre aceste subiecte
0 -2
kiaburu
31 Mar 11:01
eu cred ca cel care stie stie cel mai bine despre cum isi face asecuritatea treaba este basescu ca el a fost un securist sadea si era in starnsa legatura cu toti magnatii comunisti.
Răspunde
0 -3
Stan Cosmin
31 Mar 17:45
8 Băsescu a fost securist 100% doar ca celor de la CNSAS le este frica ca dea verdictul
2 -1
Ronin
30 Mar 16:56
Ca dai numele celui sau celor care lucreaza la desconspirarea fostilor securisti, este o sinucidere curata. Acesti lupii flamanzi de bani si sange sunt capabili sa forteze mana anchetatorilor de a ascunde anumite nume mafiote gen Voiculescu & co, si daca nu pot prin inflenta ... pot prin forta chiar ajunge la rapiri de persoane din familiile respectivilor ,pana la disparitia lor.
Răspunde
2 -2
mihai
30 Mar 16:02
Toate problemele mari si neelucidate incep sa se rezolve 'nainte de alegeri . Treziti-va adormitilor!
Răspunde
4 -1
Niciolae Ceausescu
30 Mar 13:36
- dar NUP-ul TOVARĂŞULUI ILIESCU
- CRIMINAL
- cine l-o dat?
- tata?
Răspunde
5 -1
parere neautorizata
30 Mar 13:15
Mai incet , mai usor cu cercetarile pana se prescriu faptele ptr. a fi trecute in istoria Securitatii . Numai naivii cred ca a fost cu adevarat revolutie si ca teroristii agentiilor straina au tras in populatie , marii sefi ai securitatii au pus mana pe adevarata putere dupa '89 , toti sefii de institutii care cunosteau -aveau in mana afacerile banoase si - le - au insusit si s-au retras la fund devenind cat mai ne'insemnati . Varanul s-a crezut mai destept , mai acoperit exact ca cei cu transferurile din footbal uitand ca minciuna are picioare scurte si cat ar fi de gogonata tot iese la suprafata . Hai sa fim cinstiti si sa recunoastem : cine cerceteaza dosarele securitatii ? )))))) : )))
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?