Anunţ important de la BNR pentru românii cu credite la bănci

14 Aprilie 2015

Banca Naţională a României propune constituirea unui grup de lucru interinstituţional care să înceapă demersurile pentru crearea unui organism de soluţionare a diferendelor dintre clienţii de servicii financiare şi furnizorii acestor servicii în a doua parte a lunii aprilie, a declarat directorul Direcţiei Juridice din BNR, Alexandru Păunescu.

"Din punctul nostru de vedere, deşi termenul-limită este destul de apropiat (pentru implementarea Directivei Europene 11/2013, respectiv 9 iulie 2015 - n.r.), adoptarea unui cadru legal naţional încă necesită analiză. În acest sens, BNR propune constituirea unui grup de lucru interinstituţional care să înceapă lucrările în a doua parte a lunii aprilie. Ceea ce dorim să facem este să găsim remedii pe termen lung la experienţele din trecutul nu foarte îndepărtat în scopul de a îmbunătăţi relaţia client-bancă doar aparent antagonică", a explicat Păunescu.

El a menţionat că, în prezent, majoritatea consumatorilor de servicii financiare merge direct în instanţă pentru soluţionarea disputelor cu furnizorii de servicii financiare, pentru că eficienţa mecanismelor alternative, gen mediere este minimă, iar din această cauză sunt ignorate de consumatori.

"Medierea poate fi considerată procedură ADR în sensul directivei (procedură de soluţionare a diferendelor). Experienţa a aproape un deceniu de la adoptarea legii arată că procedura medierii nu funcţionează în mod satisfăcător, existând un procent scăzut de consumatori care se adresează unui mediator pentru rezolvarea unui diferend”, a mai spus oficialul BNR, precizând că principalul neajuns al medierii este acela că nu garantează niciun rezultat, iar părţile de cele mai multe ori sunt în căutare de soluţii.Mai multe pe romanialibera.ro

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

5 0
Toma Alimos
15 Apr 10:50
Vrajeala. Sa puna mana sa scoata clauzele abuzive din contracte si nu o sa mai existe litigii. Au furat destul cu girul BNR din 2006 incoace. Creditul la BM si FMI s-a facut tocmai pentru a ajuta aceste gunoaie de banci care fura clientii cu clauze abuzive si comision pe orice.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?