Angajatorii întârzie virarea banilor pentru pensiile private obligatorii

24 Ianuarie 2009
Foto: blogspot.com
Foto: blogspot.com
Criza financiară loveşte şi în conturile de pensii private. Tot mai multe companii întârzie plata contribuţiei angajaţilor pentru pensia privată obligatorie. Administratorii fondurilor spun că de vină este înrăutăţirea situaţiei financiare a societăţilor şi creşterea disponibilizărilor.

Datele de la Casa Naţională de Pensii arată că numărul angajaţilor pentru care firmele nu au mai plătit contribuţiile la fondurile de pensii a crescut cu 300.000 în luna noiembrie faţă de momentul in care au început să fie colectaţi banii. Numărul conturilor în care angajatorii nu au virat banii a ajuns astfel la aproape 1.200.000.

Administratorii fondurilor de pensii spun că de vină este situaţia economică şi că în continuare angajatorii vor continua să nu facă plăţi.

Din noiembrie, companiile au început să amâne plata datoriilor la stat şi ca urmare nu mai virează banii nici către fondurile de pensii private.

Românii înscrişi în sistemul obligatoriu de pensii private care îşi pierd locul de muncă îşi păstrează contul la fondul la care s-au înscris. Contul va fi alimentat cu bani în momentul în care va fi reangajat.Specialiştii spun că angajaţii trebuie să-şi verifice periodic contul de pensie pentru a nu avea surprize neplăcute din partea angajatorilor. Contribuţia la pensiile obligatorii este acum de două procente, iar din martie nivelul acesteia ar trebui să ajungă la 2,5%.

Fondurile de pensii au în prezent peste 4 milioane şi jumătate de clienţi.

Subiecte pe aceeași temăSursă: Realitatea TV

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?