Angajaţii vor plăti 8,5% din venituri pentru sistemul public de pensii

16 Mai 2009
Foto: NewsIn
Foto: NewsIn
Pensiile vor scoate mai mulţi bani din buzunarele românilor. De anul viitor, salariaţii vor cotiza la un nou tip de pensie: cea ocupaţională sau pe domenii de activitate. Pe lângă aceasta, salariaţii mai au de plătit şi pentru sistemul public de pensii, dar şi la pensiile private obligatorii.

Pentru sistemul public de pensii, fiecare salariat trebuie să contribuie cu 8,5% din venituri, iar angajatorul plăteşte o cotizaţie de 20,8%. În acest moment, sistemul public de pensii este susţinut de 5,7 milioane de angajaţi.

Peste 4 milioane de salariaţi mai contribuie şi la pensiile private obligatorii, sau pilonul II de pensii. În fiecare lună, în conturile celor 14 societăţi private care le administrează intră câte doi la sută din veniturile fiecărui angajat.

Peste 160.000 de angajaţi au optat şi pentru pensia privată facultativă. În total sunt 9 societăţi care administrează astfel de pensii. Fiecare persoană contribuie cu maxim 15% din venituri.

De anul viitor românii mai pot trece pe lista de...contribuţii şi pensia ocupaţională. Guvernul urmează să stabilească nivelul contribuţiei, iar fondurile ar putea fi administrate de stat, de societăţi private sau prin parteneriat public-privat. De pensia ocupaţională poate beneficia orice angajat. Sistemul este întâlnit în Marea Britanie şi în ţările din nordul Europei.Subiecte pe aceeași temăSursă: Realitatea TV

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?