Anca Jurma explică de ce NU mai vrea la DNA: "Cred că s-a ajuns prea departe"

8 Ianuarie 2019
Anca Jurma explică de ce NU mai vrea la DNA: "Cred că s-a ajuns prea departe"
Anca Jurma explică de ce NU mai vrea la DNA: "Cred că s-a ajuns prea departe"

Anca Jurma a anunțat, luni, că nu va mai continua ca interimar la șefia DNA. Aceasta a explicat, astăzi, într-un comunicat de presă postat pe site-ul Direcției, care au fost motivele care au făcut-o să ia această decizie.

"Astăzi este ultima zi a mandatului de 6 luni pentru care am fost delegată în funcția de procuror șef al DNA. Am acceptat cu greu această funcție interimară, la solicitarea conducerii Ministerului Public, într-un moment în care DNA se afla într-o situație dificilă. Urma ca în scurt timp să aibă loc o procedură de desemnare a procurorului șef numit, cu un mandat de trei ani. Din rațiuni care nu au depins de mine, aceasta perioadă s-a prelungit până după încheierea celor 6 luni. În această perioadă mi-am propus să fac tot ce depinde de mine pentru ca DNA să funcționeze bine, în ciuda climatului ostil la care instituția a trebuit să facă față. Am încercat să asigur o perioadă de echilibru și de normalitate, folosind metode democratice de conducere. Primul meu obiectiv a fost acela de a face în așa fel încât, din punctul de vedere al funcționării și al organizării interne a DNA, să rezolvăm împreună toate problemele pentru a putea să ne desfășurăm activitatea în condiții bune, conform competențelor legale și puterilor noastre și în limitele resurselor de care dispuneam. Un obiectiv și mai important a fost acela de a mă asigura, atât cât puteam și cât depindea de mine conform atribuțiilor legale, că dosarele trimise în judecată de DNA privesc fapte penale susținute temeinic de probe și că anchetele respectă normele legale și drepturile fundamentale ale cetățenilor", spune Anca Jurma, într-un comunicat postat pe site-ul Direcției.

Ședință de urgență la DNA. Augustin Lazăr caută interimar la șefia Direcției

"Încă din prima zi a mandatului interimar am subliniat că DNA nu are ținte, ci are o competență prevăzută de lege, pe care trebuie să și-o îndeplinească, și anume aceea de a combate corupția la nivel înalt prin mijloace prevăzute de legea penală. Mai mult, am considerat că atâta timp cât există corupție în România, procurorii DNA trebuie să aibă posibilitatea, atât legală cât și de fapt, să instrumenteze dosare, corect și profesionist și fără să fie intimidați. M-am solidarizat și mă voi solidariza întotdeauna cu foarte mulți colegi care, cu eforturi deosebite, cu onestitate, cu sacrificii personale și făcând față oricăror presiuni, au reușit să probeze fapte grave de corupție, indiferent de rangul sau notorietatea persoanelor implicate, și să aducă înapoi averi furate, să recupereze pagube produse bugetului statului. Datorită lor, sunt mulți oameni în România care sunt convinși că se poate face dreptate, că funcția sau averea cuiva nu sunt suficiente ca să îl protejeze în fața legii, dacă a încălcat-o, și că nu vom lăsa corupția să prolifereze la infinit. Nu m-am solidarizat și nu mă voi solidariza cu abuzuri în îndeplinirea actului de justiție, indiferent de către cine s-ar comite. Aceste abuzuri nu trebuie să existe, iar dacă există, ele trebuie sancționate. Cred într-o justiție cu mâinile curate", mai spune aceasta.


Totodată, Jurma subliniază că nu se solidarizează "nici cu maniera în care unii procurori au înțeles să își exprime nemulțumiri profesionale sau personale folosind metode ascunse, nelegale și nedeontologice, nedemne de un magistrat".

"Cred că s-a ajuns prea departe și cred că a venit momentul ca aceste practici să înceteze", punctează Jurma.

"În perioada Sărbătorilor am avut timp să mă gândesc și am ajuns la concluzia că mi-am făcut datoria cum am știut mai bine, cu totală bună credință, echilibru și preocupare pentru bunul mers al instituției, dar că mandatul meu interimar trebuie să se încheie aici. Evenimentele recente, inclusiv folosirea într-un scop injust și denaturarea sensului unei convorbiri private în care căutam soluții, legale și corecte, pentru mai buna desfășurare a activității instituției, m-au determinat să apreciez că nu mai am condițiile necesare pentru a continua să îndeplinesc această funcție conform viziunii și obiectivelor pe care mi le-am propus când am acceptat-o", mai spune Jurma.

"Le mulțumesc tuturor colegilor care au avut încredere în mine și care m-au sprijinit până în ultima zi. Îmi exprim speranța că această perioadă de provizorat se va încheia cu numirea unui procuror șef dedicat actului de justiție corect și profesionist, a unui procuror independent și integru, care să dorească să continue eforturile depuse de DNA pentru combaterea corupției la nivel înalt și mediu și căruia să i se dea șansa și mijloacele pentru a reuși", se arată pe finalul comunicatului.Reamintim că, în decembrie 2018, procurorul general, Augustin Lazăr, anunţa că a cerut Serviciului de îndrumare şi control din cadrul PÎCCJ să facă verificări după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare între Anca Jurma şi procurorul Florentina Mirică. Şefa acestui serviciu este Laura Codruţa Kovesi. Anca Jurma a precizat, într-o declaraţie transmisă presei, că la discuţie au participat doar cele două şi nu i-a fost cerut acordul pentru efectuarea înregistrării.

În înregistrare, cei doi procurori discută despre atmosfera generală din DNA, iar din dialoguri rezultă că există o stare generală de demobilizare. Procurorul Mirică susține la un moment dat că ”nu s-a mai pus problema să scoatem dosare. S-a pus problema să scădem stocul, nu să facem anchetă”, iar șefa interimară a DNA răspunde exasperată că le-a cerut procurorilor ”să facă dosare, ce Dumnezeu!”. Anca Jurma deplânge apoi lipsa de curaj a procurorilor ”Ei! Băi, deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii! Ca șoarecii! Cum îi vezi: oileu!”

Anca Jurma se plângea de condițiile de muncă de la DNA: "E o armată de șoareci"Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Stan
08 Jan 13:45
Ai dreptate Mihai...Toti comunisti bolsevici cu averi colosale sa se pregateasca de deces..cu tot neamul lor de spurcaciuni parvenite penale...Unul nu va scapa viu..si tara e plina de securisti , acum mari oameni de afaceri..ai stim pe toti....
Răspunde
0 0
Stan
08 Jan 13:41
Respect doamna Jurma!!! Bolsevicii iliescieni tradatori si jefuitori de tara si popor vor plati scump toata coruptia lor...Curand ..nu va scapa unul ..Juram!
Răspunde
0 0
mihai
08 Jan 13:14
Adevărata REVOLUȚIE ,v-a veni sau ROMÂNIA v-a pieri!!!!!!!
Răspunde
0 0
Jack
08 Jan 12:47
Îi doare la bombeu pe toti ! Nu îi intereseaza ce se-ntâmpla, de aceea s-a ajuns ca indivizi cu educatie precara, hoti si puscatiasi sa dicteze in România. Daca cei care sunt pusi acolo unde sunt sa vecheze la bunul mers al justitiei si-ar fi facut treaba corect si la timp aceti indivizi nu ar fi ajuns unde sint acum, ci ar fi fost in puscatie acolo unde le este locul.
Răspunde
0 0
Unde e negativul ,la curupă sau la DNA ?domnue Jack
08 Jan 13:14
2 Dl Jack,ce aveti dle cu procurorii,nu au fost capabili să descopere infractorii reali,sau sunt corupți și ei ?Daca nu sunteti mulțumit cu activitatea DNA,ce ne impiedica sa o desfiintam ?Ssi Comitetul Salvarii publice a fost desfiintai,dar au descăpățâna pe Danton si Robespierre .Cu banii ăia poate construim strada spre Moldova,sa ajungem noi si ei,la rusi?
0 0
Procurorii sunt de vina ,dle Jack ?Asa ziceti ?
08 Jan 13:17
2 Dl Jack,ce aveti dle cu procurorii,nu au fost capabili să descopere infractorii reali,sau sunt corupți și ei ?Daca nu sunteti mulțumit cu activitatea DNA,ce ne impiedica sa o desfiintam ?Ssi Comitetul Salvarii publice a fost desfiintai,dar au descăpățâna pe Danton si Robespierre .Cu banii ăia poate construim strada spre Moldova,sa ajungem noi si ei,la rusi?
0 0
Religia spune ca purificarea incepe cu recunosterea păcatului
08 Jan 12:26
Poate mai revene cineva,un purtător de cuvant ,un blogist,să-mi explice ce voia sa spuna dna procuror:„mă voi solidariza întotdeauna cu foarte mulți colegi care, cu eforturi deosebite, cu onestitate, cu sacrificii personale și făcând față oricăror presiuni, au reușit să probeze fapte grave de corupție, indiferent de rangul sau notorietatea persoanelor implicate, și să aducă înapoi averi furate,”Un caz,domnaa procuror,ati cheltuit miliarde pe salarii si expertize,cu ascultări si rechizite,un singur caz de corupție reală mi--ar fi deajuns cu i-ar fi fost lui Eminescu o ora din viata pentru iubire.Daca nu recunoasteti esecul,veti persista in eroare si România va fi oaia neagra a Europei si a lumii,din cauza acestui neconstitutional instrument,prelungre a Directiei a V-a a fostei ,care este DNA.Si Comitetul Salvării Publice in Franta s-a desfiintat,dar cu decpitarea lui Danton si Robespierre.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?