Țânțarul ucigaș, în România. Care sunt simptomele infecţiei cu virusul West Nile

7 August 2018
Infecția cu virusul West Nile
Infecția cu virusul West Nile

Au fost confirmate mai multe cazuri de infecţie cu virus West Nile în Romania, se arată într-un avertisment al Direcției de Sănătate Publică a județului Cluj.

Din cauza contextului epidemiologic existent in Europa şi România precum şi condiţiilor meteorogice propice dezvoltării vectorilor- temperaturi ridicate urmate de ploi şi inundaţii în unele zone, au fost confirmate şi în Romania cazuri de infecţie cu virus West Nile.

Virusul West Nile este un potențial factor declanșator al unor afecțiuni grave (meningite, encefalite, meningoencefalite), principala cale de transmitere în rândul oamenilor fiind înțepătura tânțarilor infectați.

Pacienții dezvoltă simptomele după 3 - 15 zile de la contactarea virusului (înțepătura țânțarului).

Virusul nu se transmite prin atingere. Virusul West Nile nu poate fi transmis prin contact fizic.Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical: febră ridicată,durere de cap intensa.

În cazurile severe, apar şi simptome neurologice: rigiditate a gâtului,vărsături,sensibilitate crescută la lumină,convulsii,frisoane,slăbiciune musculară.

Prevenirea înţepăturilor de ţânţar este principala recomandare pentru evitarea îmbolnăvirilor, se arată în mesajul DSP Cluj:
- evitarea zonelor infestate de ţânţari;

- evitarea zonelor din apropierea apelor;

- purtarea de pantaloni lungi şi bluze cu manecă lungă în cazul expunerii la zone infestate de ţânţari;

- aplicarea de creme si spray-uri repelente pentru protecţie împotriva ţânţarilor;

- tratarea hainelor, corturilor si obiectelor de camping cu insecticid - a se evita aplicarea directa pe piele;

- asigurarea măsurilor de desecare a bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor;

- îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer;

- împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre/uşi).

Anul acesta s-au înregistrat cel puțin 6 cazuri confirmate de meningite/meningo-encefalite apărute în urma infectării cu virus West Nile în Dolj,, Iaşi, Brăila, Olt, fără a se înregistra vreun deces.

Ministerul Sănătăţii spune că aceste cazuri sunt sporadice şi nu există riscul unei epidemii şi recomandă autorităţilor locale să ia măsuri de dezinsecţie în localităţi, cât mai curând posibil, pentru a preveni răspândirea.

Anul trecut opt oameni au murit în urma infecției cu virusul West Nile. Patru decese au fost înregistrate în Bucureşti şi câte unul în Buzău, Brăila, Olt şi Ialomiţa.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Ionel
09 Aug 12:38
Cum ne ferim de tantarii din parcurile din Bucuresti? Firea spune ca nu sunt tantari si nu a facut contract cu nicio firma de dezinsectie. In schimb, cel putin in sectorul 3, locurile de joaca sunt pline de tantari.... incepand cu ora 17, incepe o adevarata autopalmuire, si copii sunt plini de ciupituri de tantatri... Cum se poate rezolva aceasta problema?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?