America a băgat spaima în Uniunea Europeană: ce tehnologie încearcă să dezvolte acum

11 Iunie 2019

Scandalul dintre Huawei și Statele Unite ale Americii au dus la o decizie surprinzătoare. Uniunea Europeană vrea să se ferească de așa ceva și-și va dezvolta procesoare proprii. Asta pentru că cele mai mari două companii care furnizează pentru computere sunt americane, iar cea care furnizează pentru telefoane e sub influența Americii. 

EPI (European Processor Initiative) este un program a cărei misiune este să creeze procesoare competitive pentru fiecare segment de piață din Europa. La șase luni de la începerea programului, EPI a înregistrat primele designuri de arhitecturi de procesoare la Comisia Europeană. E cel mai avansat demers al UE în acest teritoriu. 

UE încearcă astfel să se ferească de monopolul american. În prezent, procesoarele sunt produse de Intel, Broadcom și Qualcomm din America, Samsung din Coreea de Sud, TSMC din Taiwan și ARM din Japonia. Europa are nevoie să producă procesoare, mai ales într-o lume tot mai tehnologizată.

Planul este ca EPI să lanseze prima familie de procesoare, nume de cod Rhea, în 2021.

Această familie de produse va fi concentrată în jurul unui nucleu ARM ce va fi ajutat de mai multe chiplet-uri RISC-V pentru ca performanța să fie una ridicată, dar consumul de energie mic. Acele RISC-V se vor ocupa de sarcini intensive precum analiză de date, inteligență artificială și așa mai departe.UE vrea să aibă o soluție de rezervă

Procesoarele gândite de UE ar fi potrivite, în primul rând, pentru industrie. Totodată, pentru sectorul auto, în special pentru mașinile autonome, EPI va folosi arhitectura Kalray. Kalray este un producător francez de procesoare. Procesorul actual MPPA2-256 Bostan2 este dedicat mașinilor autonome. EPI nu intenționează să aibă un impact mic asupra industriei.

Ar trebui să ducă la o revoluție și să devină un jucător important în viitorul în care computerele pot face un miliard de miliarde de calcule pe secundă. Totodată, ar fi câștigul independenței față de America. 

SursaSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?