Alexandru Athanasiu: Introducerea magistraţilor într-o lege de tipul celei a sistemului unic de pensii este neconstituţională

28 Mai 2009
Foto: NewsIn
Foto: NewsIn
Fostul ministru al Muncii Alexandru Athanasiu a declarat joi seară, la Realitatea TV, că introducerea magistraţilor într-o lege de tipul celei a sistemului unic de pensii este neconstituţională. Athanasiu a invocat experianţa sa din anul 2000, când a vrut să introducă magistraţii într-o lege privind sistemul public de pensii.

"Legea 19 (privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, n. red.) a fost votată în unanimitate, în Senat, în 12 decembrie 1999, înainte de a pleca eu din Minister. Înalta Curte a făcut sesizare la Curtea Constituţională, iar aceasta a declarat neconstituţională introducerea magistraţilor într-un sistem contributiv aplicabil tuturor contribuabililor din România", a explicat Alexandru Athanasiu.

Cu alte cuvinte, introducerea magistraţilor într-o lege de tipul celei a sistemului unic de pensii este neconstituţională.   

"Avem o decizie din 17 februarie 2000, a Curţii Constituţionale, care a declarat neconstituţională acea prevedere din Legea 19", a clarificat fostul ministru al Muncii.

Pensiile de lux ar putea ajunge de cel mult un sfert din cât sunt în prezent

Mihai Şeitan, consilier de stat în cadrul Guvernului a anunţat, pe 26 mai, că pensiile speciale vor fi recalculate prin noua lege a pensiilor, pe baza contribuţiei persoanelor beneficiare la sistemul public de pensii.

Şeitan a mai spus că, după recalculare, un pensionar de lux ar putea rămîne cu cel mult un sfert din cât câştigă acum.  Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, la 27 mai, că, începând cu anul 2010, pensiile se vor primi în funcţie de contribuţiile la sistemul public de pensii. Sârbu a mai spus că, în maximum două luni, proiectul legii unice a pensiilor va fi finalizat.  

 

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?