Legea USR privind alegeri locale în două tururi, respinsă, la Senat, de PSD și UDMR

16 Octombrie 2019

Senatorii PSD și UDMR au respins, miercuri, în Senat proiectul de lege al USR prin care alegerile locale ar fi trebuit să se desfășoare în două tururi. Scorul la vot a fost 46 de voturi împotrivă și 34 pentru.

Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativă a USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin în cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi.

Potrivit, articolul 102 din legea 115/2015 se abrogă potrivit proiectului de Lege. Acesta prevede că în cazul în care situația de balotaj intervine între 2 candidați la funcția de primar sau de președinte al consiliului județean, între care urmează să se desfășoare turul al doilea de scrutin, iar unul dintre aceștia decedează, renunță sau nu mai îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a fi ales, nu vor mai avea loc alegeri, biroul electoral de circumscripție declarându-l primar sau, după caz, președinte al consiliului județean pe celălalt candidat.

Proiectul face parte din categoria legilor organice și va merge la dezbateri și vot în Camera Deputaților, care e decizională.

Prima reacție după votul din Senat vine de la Florina Presadă, senator USR: ”Astăzi s-a discutat propunerea  USR de alegere a primarilor în 2 tururi, propunere care a fost respinsă. Argumentele aduse în favoarea respingerii țin de teama acelora de a pierde portofoliile de primar. Avem primari aleși cu un număr mic de vorturi.Trecerea legii privind alegerea primarilor în 2 tururi este o condiție pentru USR pentru votarea învestirii unui nou govern. Cerem partenerilor de moțiune PNL să depună eforturile necesare pentru ca această modificare legislativă să fie aplicată. Trebuie să vedem că există o majoritate cu care actualul guvern să poată guverna, vedem că, la Senat, PSD are încă majoritate, orice guvern am avea de aici încolo ar fi unul care nu ar putea guverna de facto. PSD, la Senat, are majoritate clară, singura soluție ar fi anticipatele”.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Turul doi pe ine reprezinta ,bre ?Pe obrăjorii cei cu gropiti,sireato !
16 Oct 14:37
Drace,si cum se mai fac mismasuri ?Daca in primul tur primarii reprezintă o majoritae ,oarecare,in turul doi nu mai reprezintă pe nimeni.Nici chair pe dl Barna .
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?