Activele fondurilor de pensii private vor depăşi 26 miliarde de lei la finele acestui an

19 Ianuarie 2015

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) vor atinge la finele acestui an active totale de 26,3 miliarde de lei, din care Pilonul II va totaliza 25 miliarde de lei, a declarat luni preşedintele APAPR, Raluca Ţintoiu, potrivit Mediafax.

"Creşterea pe Pilonul II va fi susţinută de avansul numărului de participanţi cu 3,5% faţă de 2014, la 6,5 milioane, şi de încasarea de contribuţii în sumă de 4,4 miliarde de lei, cu 14% mai mult daţă de anul trecut. Astfel, activele pe Pilonul II vor avansa cu 30%, la 25 miliarde de lei", a afirmat Ţintoiu la un eveniment de specialitate.

În acest an, începând cu luna martie, cota de contribuţie pentru Pilonul II va fi majorată de la 4,5 puncte procentuale la 5 puncte procentuale (din contribuţiile pentru asigurări sociale).

Pe Pilonul III, calculele estimative ale APAPR arată că activele vor creşte cu 25%, la 1,3 miliarde de lei.

"Vor intra în sistem contribuţii de aproximativ 200 milioane de lei. Numărul de participanţi se aăteaptă să crească cu 9%, la 375.000", a spus Ţintoiu.Ea a arătat că, din totalul actvelor pensiilor private şi facultative, care au ajuns la 4,5 miliarde de euro, 94% reprezinmtă investiţii în România.

"Fondurile deţin circa 12% din titlurile de stat ale României. După bănci, fondurile de pensii sunt cei mai mari deţinători de datorie publică. De asemenea, fondurile de pensii deţin plasamente de 730 milioane de euro pe Bursa de Valori Bucureşti, fiind cei mai mari investitori instituţionali locali, asigurând 10% din lichiditatea pieţei de local. De altfel, fondurile de pensii au avut un rol crucial în succesul privatizarilor prin listare", a spus preşedintele APAPR.

Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) au înregistrat anul trecut un randament mediu de 8,71%, de la 11,75% în 2013, şi au ajuns la active nete totale de 19,1 miliarde de lei (4,26 miliarde de euro) în decembrie 2014, cu 37% mai mult faţă de 2013.

Pe Pilonul III, activele nete totale au atins 1,04 miliarde de lei (232 milioane de euro) în decembrie 2014, cu 28% mai mult faţă de 2013.

Subiecte pe aceeași temăSursă: Mediafax

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?