Această bacterie nu poate fi distrusă de niciun antibiotic. Cum ne ferim de ea

27 Mai 2016

Prima bacterie rezistentă la orice fel de antibiotic a fost descoperită în Statele Unite ale Americii. Este vorba despre o formă rară de E coli. Această a fost descoperită în urina unei femei de 49 de ani din Pennsylvania, această situaţie fiind deja preluată de Departamentul de Apărare a Ţării din Statele Unite, potrivit CNN. Această situaţie este asociată cu rezistenţă la antibiotice, un fenomen care a luat amploare în ultimii ani la nivel global şi care riscă să aducă omenirea în faţă imposibilităţii de a lupta împotriva infecţiilor.

Cazul a fost făcut public de Tom Frieden, directorul Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor din Statele Unite ale Americii. Acesta a explicat că în urină unei femei de 49 de ani din Pennsylvania a fost descoperită o formă rară de E coli care nu cedează în faţă niciunui antibiotic. Bacteria nu a dispărut nici după ce medicii au folosit Colistin, un antibiotic pe care cadrele medicale îl folosesc doar în situaţiile de maximă urgenţă.

Femeia a mers la o clinică din Pennsylvania, unde medicul care i-a făcut investigaţiile a descoperit bacteria în urină ei. Nu se ştie de unde a luat femeia această infecţie, având în vedere că nu a călătorit în afară Statelor Unite în ultimele cinci luni. Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor alături de Departamentul de Sănătate al statului Pennsylvania s-au mobilizat imediat şi au început investigaţiile în ceea ce priveşte acest caz. Principala sarcina este aceea de a vedea dacă nu cumva bacteria s-a răspândit deja şi există şi alţi purtători ai acesteia.

Potrivit experţilor, infecţia poate duce la moartea celor care contractează bacteria. Colistinul este cel mai puternic antibiotic folosit în tratarea infecţiilor. Totuşi, ultima versiune a acestuia a dat greş. La finalul anului 2015, în China, microbiologii au descoperit o bacterie cu o gena care îi conferea rezistenţă la colistin şi care se putea transmite cu uşurinţă de la o bacterie la altă. De atunci, acest tip de bacterie a fost descoperit şi în Europa şi în Canada. Acum, această superbacterie a ajuns şi în Statele Unite.

Medicul Tom Frieden a avertizat că, deşi acesta este primul caz întâlnit în Statele Unite, ţară trebuie să se aştepte la o răspândire a acesteia în viitor. Frieden militează pentru stoparea utilizării în exces a antibioticelor, dar cere oamenilor de ştiinţă să găsească noi formule pentru medicamente, având în vedere că doar în Statele Unite, an de an, cel puţin 2 milioane de oameni se confruntă cu infecţii care nu cedează tratamentului cu antibiotice. Dintre aceştia, cel puţin 23.000 mor că urmare a dezvoltării infecţiei. 

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?