Acțiunile la purtător gen Tel Drum pun România la colț în UE. Riscăm sancțiuni fără precedent

10 Septembrie 2018
Dragnea, acuzat că a a tergiversat legislația privind acțiunile la purtător
Dragnea, acuzat că a a tergiversat legislația privind acțiunile la purtător

România riscă să fie sancționată tocmai în timpul deținerii președinției UE pentru netranspunerea în legislație a unei directive europene privind spălarea de bani. Opoziția a acuzat PSD-ALDE că a tergiversat reglementarea acțiunilor la purtător ca să nu-i supere pe Liviu Dragnea si pe baronii locali.

Ministerul Afacerilor Externe a prezentat periodic în ședințele de Guvern că România riscă procedura de infringement în cazul implementării Directivei Europene 2015/849 privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, declară oficialii MAE.

Trei Note de informare au ajuns direct pe masă premierului, potrivit Ziare.com. Totuși, în ciuda acestui demers repetat, Executivul nu a făcut nimic pentru a implementa rapid Directiva emisă încă din iunie 2015.

Termenul-limită pentru transpunerea de către statele membre în legislațiile lor naționale a directivei a fost 26 iunie 2017. Deși în întârziere, Guvernul a ales, inexplicabil, calea legislativă cea mai lungă-un proiect de lege care a plecat la Senat abia pe 31 mai 2018.

În acest context, Comisia Europeană (CE) a anunțat, în iulie 2018, că a demarat o procedura împotriva României și Greciei în față Curții de Justiție a UE, pentru că cele două state membre nu au implementat directiva.România ar putea suporta sancțiuni pecuniare din partea Curții de Justiție a UE chiar în perioada președinției, ca urmare a netranspunerii în legislația națională a celei de-a patra directive privind combaterea spălării banilor, care elimină acțiunile la purtător, informează Profit.ro.

România ar fi astfel primul stat UE care primește aceste sancțiuni în baza Tratatului de la Lisabona, intrat în vigoare la finele anului 2009. Sancțiunile sunt de ordinul milioanelor de euro și pot crește pe măsură ce Parlamentul României întârzie să adopte proiectul de lege respectiv, relevă un document oficial.

USR a acuzat că tergiversarea transpunerii în legislația națională a avut ca scop sa nu-i supere pe liderul PSD, Liviu Dragnea, si pe baronii locali si arata cu degetul catre firma Tel Drum.

"În baza Directivei, firmele cu actiuni la purtator, asa cum a fost si Tel Drum pana de curand, vor fi interzise! Termenul limita pentru transpunerea directivei era luna iunie, dar pentru PSD a avut prioritate subminarea independentei Justitiei", acuză USR.

Compania TelDrum a înscris abia în decembrie 2017 numele acționarilor săi la Registrul Comertului, în condițiile în care ani de zile firma era deținută prin acțiuni la purtător, iar în spațiul public circulau acuzații ca firma aparține de fapt liderului PSD, Liviu Dragnea.

Potrivit noilor date de la ONRC acționarii actuali ai Tel Drum sunt Petre Pitis, cu 54%, Dobrescu Liviu Lucian, cu 44% și încă trei persoane, care dețin câte 0,665%: Neda Florea, Panaitov Marilena si Costache Mirela.

Firmele cu acțiuni la purtător, interzise prin lege? Test pentru PSD în Senat

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
relin
10 Sep 14:28
bosorog besinos ,penal libidinos ,tractorist analfabet interlop ciorditor +mentally ill So this villain must be exterminated
Răspunde
0 0
Mihai
10 Sep 12:42
Boii ăștia care atacă Teldrum cu rea credință nu vad ca firma a făcut la timp si la calitate centura ocolitoare a Alexandrei.
Răspunde
0 0
jjiacobita
10 Sep 11:00
la ce folosesc povestile despre Teldruum cand multinationalele au firme offshore prin care sifoneaza din bani sub forma de servicii de consultanta . Normal ca sunt legale hotie cu acte in regula >
Răspunde
0 0
George Vasiles
10 Sep 10:15
Numai cei care isi mascheaza activitatea ( atunci sa punem toate SRL-urile din Romania cu actionari la purtator ) isi pun actiunile la purtator si Liviu dragnea si-a folosit din plin carierea politica pentru a favoriza companii care sunt loiale acestui individ veros, care nu are nicio tangenta cu politica.Actiunile al purtator TEL DRUM spun totul despre activitatea acestei firme supervizata din umbra de acest politician care din zi in zi ne duce la aproape de prapastie.Chiar in tara asta nu poate nimeni sa-i vina de hac acestui poltiician care a transformat PSD-ul intr-unf el de PSD SRL ? cei care graviteaza in jurul lui Liviu dragnea trebuie sa stie ca odata va veni si vremea acestui politician asa zis social democrat ( este putred de bogat, bogatie din politicia ) care puir si simplu trimite Romania in vremuri pe care le consideram apuse !
Răspunde
0 0
George Vasiles
10 Sep 10:13
Numai hotii isi pun actiunile la purtator si Liviu dragnea si-a folosit din plin carierea politica pentru a favoriza companii care sunt loiale acestui individ veros, care nu are nicio tangenta cu politica.Actiunile al purtator TEL DRUM spun totul despre activitatea acestei firme supervizata din umbra de acest politician care din zi in zi ne duce la aproape de prapastie.Chiar in tara asta nu poate nimeni sa-i vina de hac acestui poltiician care a transformat PSD-ul intr-unf el de PSD SRL ? cei care graviteaza in jurul lui Liviu dragnea trebuie sa stie ca odata va veni si vremea acestui politician asa zis social democrat ( este putred de bogat, bogatie din politicia ) care puir si simplu trimite Romania in vremuri pe care le consideram apuse !
Răspunde
0 0
Ce minciuna,nu suntem colonie cu PSD la guvernare!
10 Sep 09:13
Legea societăților comerciale este de când se stie lumea lume,nu numai la noi sunt actiuni la purtător.Si chiar in RFG,etc.Ei au modificat legile interne ?Si-apoi,directivele UE nu sunt obligatorii,statul le poate implementa sau nu,cu voia dv domnilor,daca nu suntem colonie ,condusa de UE.Asa ca mai usor cu dl Dragnea,care a spus ca nu are actiuni si ati putea sa ajungeti la altii,care spre deosebire de dl Dragnea ,impotent,sa va belească.DNA a descoperit un principiu securist,orice cercetare incepe de la om,adica PSD-ist,nu de la fapta.Actiunile la purtător sunt bani,care se produc ca banii si daca se plateste impozit ce treaba are UE cu sistemul,cunoscut de romani si blamat pentru a nu fi folosit de dl Dragnea.Nu vedeti ,la noi a fi bogat e o vina mai mare ca a fi hoț si mai vedeti ca dl Dragnea e peste de gâldău,nu poate fi prins ca nu a făcut nimic ilegal.
Răspunde
0 0
luci
10 Sep 09:01
ne-o mai sanctiona oleaca,pana s-o destrama uniunea dupa aia sa vedem pe cine-o mai sanctiona.ii sanctioneaza pe prosti,pe aia care stau capra.Pe unguri n-au curajul sa-i sanctioneze,si daca ar face-o i-ar durea la basca.au coloana in ei nu ca noi,niste prosti.
Răspunde
0 0
Nae
10 Sep 17:06
3 ... cu uniunea o sa ne destramam si noi ... poate chiar mai inainte ! ... cu 5 milioane de pensionari, vreo 3 de bujetari, 3 de privati, 5 milioane pe afara (adica vreo 14 in), 30 de milioane de avortati si ceva copii, ce viitor or sa aiba copii sau nepotii tai, mai nenica, mai ??? Continua sa preamaresti infectia si in citeva generatii nimeni nu o sa stie ca ai existat ...
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?