75 de ani de la bombardarea Giuleștiului. „Se mai aud încă vaiete!”

5 Aprilie 2019

Pe 4 aprilie s-au împlinit 75 de ani, de când stadionul Giulești a fost bombardat de aviația americană.

Bombardamentul din 4 aprilie 1944 a vizat Gara de Bord și centrul Bucureștiului. 220 bombardiere B-17 și 93 bombardiere B-24 au participat la raid.

„Ieri după-amiază am fost în cartierul Grivița. De la Gară la bulevardul Basarab nicio casă – nici una – n-a scăpat neatinsă. Priveliștea e sfâșietoare. Se mai dezgroapă încă morți, se mai aud încă vaiete de sub dărâmături. La un colț de stradă trei femei boceau cu țipete ascuțite, rupându-și părul, sfâșiindu-și hainele, un cadavru carbonizat, scos tocmai atunci de sub moloz. Plouase puțin dimineața și peste toată mahalaua plutea un miros de noroi, de funingine, de lemn ars. Viziune, atroce, de coșmar. N-am mai fost în stare să trec dincolo de Basarab – și m-am întors acasă, cu un sentiment de silă, oroare și neputință”, a povestit, în jurnalul său, Mihail Sebastian, martor la acel eveniment, potrivit paginii de Facebook a CS Rapid.

Oficial, la data de 4 aprilie 1944, au fost ucise 2.942 de persoane și alte 2.126 rănite. Vezi pe realitateasportiva.net imagini document de la masacrul care a avut loc în urmă cu 75 de ani.

Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?