Iohannis a anunțat în plenul CSM ce va face ca "România să nu se întoarcă în timp"

11 Decembrie 2018
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis Iohannis, la plenul CSM

Preşedintele Klaus Iohannis a ținut un discurs în deschiderea ședinței de plen a Consiliului Superior al Magistraturii în care este desemnată noua conducere a CSM. Iohannis a transmis mai multe mesaje-cheie în favoarea independenței justiției și a lansat noi atacuri la adresa PSD-ALDE și ministrului Tudorel Toader.

Președintele Klaus Iohannis a spus că anul 2018 a fost "un an dificil" pentru justiție, fiind marcat de modificarea legilor justiției și de încercările de schimbare a legilor penale.

"A fost un an dificil, cu multe probleme pentru sistemul judiciar din România. Într-un context complicat, CSM a rămas un factor de echilibru, acționând cu echidistanță față de actorii implicați", a lăudat președintele modul în care a acționat CSM până acum.

Iohannis i-a asigurat pe magistrații din CSM că au de partea lor societatea civilă, iar președintele României le va fi un partener pe care pot conta:

"În 2018, românii au fost alături de magistrați, în apărarea justiției. Veți avea un aliat în fiecare cetățean care își dorește un viitor mai bun printr-o justiție independentă. E important să militați pentru stabilitatea sistemului, să acționați împotriva atacurilor la adresa independenței judecătorilor și procurorilor. Voi face tot ce depinde de mine ca România să nu se întoarcă în timp, aveți în mine un partener, vă ofer sprijinul meu pentru apărarea independenței justiției", le-a transmis Iohannis magistraților.

Klaus Iohannis a taxat absența de la ședința CSM a ministrului Justiției, Tudorel Toader despre care a spus că este "promotorul" unor proiecte de legi și are obligația să fie primul care respectă principiile statului de drept:

"Ministrul Justiției, care văd că are altă treabă azi, trebuie să fie principalul promotor al justiției, este membru de drept al CSM și are obligația să fie primul care respectă principiile statului de drept".

Nu ne mai permitem să facem experimente de etapă, care în loc să rezolve ceva, generează consecințe și mai grave, a mai spus președintele.

Tot ce s-a întâmplat în justiție în ultimii 2 ani reprezintă un semnal de alarmă, arată Iohannis. Vedem "legi strâmbe", modificate imediat după promulgare. Politicile publice ale Guvernului în domeniul justiției trebuie elaborate în urma unor analize de impact, spune Iohannis.

"Modificările la legile justiției și la legislația penală au fost contestate și în interiorul sistemului, dar și de societatea civilă și de partenerii externi. Forma finală a legilor justiției a fost obiectul opiniei critice a Comisiei de la Veneției, a atras o rezoluție în Parlamentul European, iar prin mecanismul de cooperare și verificare Guvernului i-au fost setate noi condiționalități. Toate astea sunt premise de îngrijorare, vedem legi făcute strâmb, modificate imediat după promulgare. E o incoerență de viziune asupra standardelor din sistemul de justiție. Tot ce s-a întâmplat în justiție în ultimii 2 ani reprezintă un semnal de alarmă, România poate progresa doar prin politici publice abordate temeinic în consens cu valorile europene. CSM trebuie să devină un partener de dialog, este autoritatea care exprimă vocea sistemului de justiție. Politicile publice ale Guvernului în domeniul justiției trebuie elaborate în urma unor analize de impact, cu evaluarea riscurilor și beneficiilor, conectate la realitățile sistemului judiciar", a mai spus Klaus Iohannis.

La plenul de azi a fost desemnată noua conducere a CSM. Pentru funcţia de vicepreşedinte va candida procurorul Nicolae Solomon, a informat, marţi, Secţia pentru procurori.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
In care timp nu ne intorcem ?
12 Dec 17:34
Dl V.ali,sunteti ca si abandonat de presedinte ! La o sedinta a CSM vorbesti despre guvern si ridici osanale autoritaților străine- Comisia de la Venetia,PUE.MCV,insemnă or ca v-a abandonat,or nu este de partea tării.Cu asta trebuie sa se ocupe CSM,cu codurile penale,Doamne,nu mă trăzni acum ,mai lasă-mă sa văd unde ajunge tara !.Un sef de stat ar fi spus,faceti ca judecătorii patriei sa respecte legea,inlăturati abuzurile care costa vieti omenesti,nu ca i-a murit capra lui Ion,si lasati guvernul sa guverneze,parlamentul sa legifereze,nu mai dati sfaturi publice, ca dl Dănilet,poporul nu e unul de tâmpiti.Dl presdeinte poate are o viziune politica,intărim latura represiva a statului,ca Stalin sau Hitler,sa inlocuim pedepsa cu maăsuri administrative.Terminati,le-as fi spus, cu interpretări deldestea -si altii insemnă alături de teroristi si primarii PSD,foloase necuvenite,insemna ca sa nu dai mana cu un demitar,ca il flatezi,si e un folos.Nu vi sa pare că am ajuns de râsul lumii ?Atunci e bine,sarcina rămâne la Dl Dragnea ,si dacă il schimbati ,urmasii, urmasilor nostrii ne se vor intarce la teroarea stalinistaă/era sa scriu DNA-istă/ si vom fi salvati !ata ce nu trebuie să însemne „Voi face tot ce depinde de mine ca România să nu se întoarcă în timp”
Răspunde
0 0
V.ali
12 Dec 00:10
D-le presedinte nu ne abandonati in mîinele infractorilor de la guvernare.Elefantii sau transformat in mamuţi sau dinozauri.Poporul asteaptă mult de la dv.Sa facut frig,puteti înbraca din nou geaca rosie.Vrem sarbatori fără infractori in fruntea ţărişoarei noastre.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?